Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Védjük magunkat a vírusoktól, baktériumoktól!

Szöveg: Szűcs László |  2013. október 5. 8:42

Október elején már egyáltalán nem meglepő, ha valaki köhög, tüsszög, lázas vagy torokfájásra panaszkodik. Ebben az időszakban az időjárási körülmények ugyanis jelentősen kedveznek az úgynevezett felső légúti megbetegedéseknek – amelyek kialakulásáért mintegy kétszázféle vírus és baktérium felelős.

„Felső légúti megbetegedés" – a kifejezéssel számos helyen találkozhatunk, még ha nem is tudjuk, hogy pontosan mit is jelent. Az orvosok szerint a fogalom a megfázásos megbetegedések gyűjtőneve. A felső légutak közé az orrüreg, az orrmelléküregek – vagyis az arcüreg és a homloküreg, a garat és a gége – tartoznak. Ezek egyszerű fertőzése a megfázás. Az ilyen típusú megbetegedés a felnőttek és a gyerekek körében egyaránt gyakran, akár egész évben előfordulhat, szezonja azonban szeptembertől áprilisig tart.

1595961022

Dr. Meglécz Katalin orvos ezredestől, az MH Közegészségügyi-Járványügyi Szolgálat honvéd-tisztifőorvosától megtudtuk: mintegy kétszáz vírus és számos baktérium okozhat felső légúti betegséget. A kórokozók könnyen bejutnak a felső légutakba – mivel a nyálkahártya és az orrüreg feladata a levegő megszűrése, megtisztítása, felmelegítése – és ha már bejutottak, ott el is szaporodnak. A felső légúti megbetegedések a leggyakrabban cseppfertőzéssel, vagyis beszéd, tüsszentés vagy köhögés útján a levegőbe kerülve terjednek, de kézfogással, esetleg a beteg nyálával, orrváladékkal, fertőzött kézzel érintett tárgyak közös használata során is továbbadhatók. A nyálkahártyában szaporodó vírusok az érintett légutakban gyulladást, fájdalmat, nyálkahártya-duzzanatot, fokozott nyákképződést okoznak.

Ha a fertőzés az orrüregben lokalizálódik, a tünetek egyszerű orrfolyás képében jelennek meg. Ezt nevezik náthának. A betegség azonban nemcsak az orrüreget érintheti, ahhoz torok-, gégegyulladás is társulhat. A felső légúti betegségek általában hirtelen kezdődnek, mégpedig rossz közérzettel. Emellett – főleg a gyermekeknél – láz is előfordulhat. Egyszerű nátha esetében vizes, bő orrfolyás jelentkezik. E mellé társulhat még fejfájás, könnyezés, kiszáradt, égő torok és köhögés is. A torokgyulladás jellemzői a piros torok, a fülbe sugárzó nyelési fájdalom és a nyaki nyirokcsomók duzzanata.

1595961023

Amennyiben bakteriális fertőzés következtében tüszős mandulagyulladás alakul ki, a mandulákon jól látható, fehéres pontszerű gennycsapok keletkeznek. Ekkor a betegek igen rossz közérzetről számolnak be, kifejezetten nehezen tudnak csak nyelni, erős fájdalmuk, magas lázuk van. Gége- és hangszalaggyulladás esetén pedig az általános tünetek mellett száraz, kínzó köhögés, illetve rekedtség is felléphet. A rekedtség egészen odáig fokozódhat, hogy a beteg csak suttogva képes beszélni, „elmegy a hangja". Szerencsére a felső légúti betegségek esetében csak ritkán alakulnak ki szövődmények, s a beteg általában 4-10 nap múlva már újra egészséges lesz.

Meglécz doktornő szerint a felső légúti megbetegedések esetén a kezelés fő feladata a tünetek enyhítése. Mivel e betegségek nagy részben vírusos eredetűek, felesleges, sőt kifejezetten káros az antibiotikum-kezelés, hiszen ezek a szerek csak és kizárólag a bakteriális felülfertőződések kezelésében hatékonyak. Az orrdugulás, orrfolyás kezelésére a vény nélkül kapható orrcseppek, tengervizes orrspray-k alkalmasak. Fontos azonban tudni – emlékeztetett a szakember –, hogy az orrcseppek hosszan tartó alkalmazása esetén azok az orrnyálkahártya irritációját és krónikus gyulladását okozhatják, ezért használatuk néhány napnál tovább nem ajánlott.

1595961023

A száraz köhögésnél a párásítás enyhít a tüneteken. Hurutos köhögésnél a nyákoldók alkalmazása indokolt. Köptetőket este már ne alkalmazzunk, mert az éjszakai köhögést fokozzák. A lázat, fájdalmat a fájdalomcsillapító hatással rendelkező lázcsillapítók enyhíthetik. A sós vizes gargalizálás, a mézes tea fogyasztása, a gyógycukorka szopogatása enyhíti az égő, száraz, kaparó torokfájdalmat. Fontos a megfelelő folyadékbevitel is, hiszen a betegek mindig több folyadékot igényelnek. Bármit ihatnak, ami jólesik, teát, különösen gyógyteát – a legjobb a kamilla –, vagy ásványvizet, gyümölcsleveket, levesféléket. Kerülni kell azonban a szénsavas vizek, üdítők fogyasztását. A gyógyulás elősegíthető vitaminkészítmények, főként C-vitamin szedésével.

A legfontosabb pedig – figyelmeztetett a doktornő – az, hogy a tünetek megszűnéséig a betegnek célszerű otthon maradnia és pihennie. Ezzel nemcsak a saját gyógyulását gyorsítja fel, hanem megelőzhető a fertőzés továbbadása is a munkahelyeken.

1595961024