Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a nemzetközi gyakorlat

Szöveg: Zsiros Tamás törzszászlós |  2019. április 6. 6:42

Sikeresen zárta az MH Ludovika Zászlóalj honvédtiszt-, illetve az MH Altiszt Akadémia honvéd altisztjelölt állománya a három hetes GEO MRE ROT IX 19-03 elnevezésű gyakorlatot a Többnemzeti Összhaderőnemi Kiképző Központban a németországi Hohenfelsben.

1599200834
A gyakorlat első fázisa az amerikai összekötők által vezetett speciális felkészítéseket tartalmazta. A katonák vezetési-borulási tréningen vettek részt, jártasságot szereztek a gyalogos és gépjárművel végrehajtott konvoj-műveletekben, épületharcászatban, ezt követően szakasz összekovácsolási gyakorlatot, majd századszintű begyakorlásokat hajtottak végre a georgiai harcoló alegységekkel, valamint az amerikai tanácsadókkal.

A begyakorlásokkal párhuzamosan a sikeres kapcsolatfelvételnek köszönhetően az US. Army 1-4. Lövész Zászlóalj katonái együttműködésével oktatást kaptak az amerikai hadseregben rendszeresített kézifegyverekkel kapcsolatban (M9 Beretta pisztoly, M4A1 gépkarabély, M240 géppuska, M107 Barett és M110 félautomata mesterlövész puskák, M2 50.cal géppuska, MK19 40mm gránátvető, TOW páncéltörő gránátvető, valamint a rendszeresített optikai eszközök).

1599200836
Az együttműködés során közös éjszakai járőrfeladatokat, rajtaütéseket végeztek, valamint lehetőség nyílt közös amerikai-magyar éleslövészetre is pisztolyokkal, gépkarabélyokkal és géppuskákkal. A lövészet során is a kölcsönösség elve érvényesült: egymást segítették és mentorálták az amerikai és magyar oktatók. A gyakorlat utolsó, végrehajtási fázisában a feladatokat az előre megálmodott szituációk szerint végezték el a résztvevők georgiai, amerikai és magyar kötelékben. A honvédtiszt- és altiszt jelöltek a „GREEN" szövetséges erőket képviselték, saját bázist és műveleti központot üzemeltettek és részt vettek a közös műveletekben, amelyek során gyakorlati ismereteiket és tapasztalataikat gyarapíthatták.

A felkészítés befejezésekor a nemzetközi gyakorlat parancsnoka, Thomas Armas ezredes, a 43. Georgiai Lövész Zászlóalj parancsnoka, valamint a gyakorlatot támogató amerikai „WARHOGS" team vezetése is megelégedését fejezte ki a honvédtiszt- és altisztjelöltek kiemelkedő munkája, feladat végrehajtása és elkötelezettsége iránt. Ezek a csereképzések kiemelten fontosak mindkét félnek, hiszen az eszközök megismerése mellett lehetőség nyílik tapasztalatok megosztására is.

1599200836