Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a Saber Strike 2017 gyakorlat

Szöveg: MH ÖHP |  2017. június 16. 9:02

Június 6-14. között rendezték meg az amerikai vezetésű, többnemzeti Saber Strike 2017 gyakorlat utolsó fázisát. Ennek részeként, a dél-németországi Ulmban települt Többnemzeti Összhaderőnemi Parancsnokság tizenhat nemzet képviselőit magában foglaló törzse is számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatot hajtott végre a Grafenwöhrben található, amerikai Joint Multinational Simulation Center bázisán. A gyakorlaton törzsben állandó beosztást ellátó, illetve megerősítésként kiérkezett magyar törzstisztek is részt vettek.

1596034277

A gyakorlat célja ugyan elsődlegesen a lengyelországi Szczecinben települt Észak-Keleti Többnemzeti Hadtest NATO-elvek szerinti validálása volt, de emellett – a NATO magasabb szintű parancsnokságainak együttműködését példázva – az ulmi összhaderőnemi vezetési elem is tevékenyen részt vett a szimulációs térben szervezett hadműveletek előkészítésében és irányításában.

1596034277

A gyakorlat forgatókönyve alapján a MNC-NE alkotta a szárazföldi komponenst, míg a német vezetésű szervezet az elöljáró összhaderőnemi műveleti parancsnokságot.
Az ulmi parancsnokság szervezetében – amelynek parancsnokhelyettese 2016 áprilisa óta Fucsku Sándor vezérőrnagy – jelenleg is öt magyar katona teljesít szolgálatot. A német vezetésű szervezet a törzsgyakorlat idejére további, főleg műveleti (hadműveleti, hadműveleti-tervező) és művelettámogató (felderítő, CIMIC és PSYOPS) szaktisztek részvételét kérte, így a törzs munkájában a MH ÖHP és alárendelt katonai szervezetei állományából további hét szakember vett részt. A gyakorlat résztvevői egyébként alig egy hónappal korábban a felkészítő jelleggel levezetett törzsgyakorláson is eredményesen szerepeltek.

A Többnemzeti Összhaderőnemi Parancsnokság életében nagy jelentőségű a végrehajtott gyakorlat, hiszen a jövőre megrendezendő Trident Jaguar 2018 gyakorlaton ezt a szervezetet is validálják, mint Összhaderőnemi Műveleti Parancsnokságot, hogy az EU-mandátumú katonai szerepvállalások mellett a jövőben NATO műveletek, illetve készenléti erők vezetését is biztosítani tudja.

1596034278

Magyar részről azt is érdemes kiemelni, hogy a fenti és ahhoz hasonló, szoros együttműködésben végrehajtott gyakorlatok nagyban hozzájárulnak a törzsek és törzstisztek – az interoperabilitás elve mentén történő – felkészüléséhez, a megfelelő törzskultúra és művelettervező képesség folyamatos fejlesztéséhez és fenntartásához.

A MN JHQ ULM parancsnoka, Richard Rossmanith altábornagy megelégedettségének adott hangot, hogy a magyar résztvevők integrálása a vártnál gyorsabban és hatékonyabban sikerült mind a gyakorlat, mind pedig a felkészülés időszakában egyaránt. Ez azt is bizonyítja, hogy a magyar katonák felkészültsége, aktivitása megfelel a szövetség elvárásainak.

1596034278

Fotó: MH ÖHP és DEU