Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a tanév a honvéd középiskolában

Szöveg: Szűcs László |  2017. június 30. 11:35

„Pörgős, de rendkívül sikeres” évet zárt a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium – mondta el a honvedelem.hu-nak adott interjúban Berkecz Gábor, az iskola igazgatója.

Berkecz Gábor kiemelte: a tavaszi érettségi időszakot két osztályban 43 diák kezdte meg. „A héten véget értek a szóbeli érettségi vizsgák is, így már elmondható, hogy a növendékek rendkívül szép eredményt értek el, mindenki a pályaválasztásának megfelelő szintet és eredményt hozta" – mondta.

Az igazgató hangsúlyozta: a katonai alapismeretek tárgy mellett idén először megtörtént a szakmai ágazati vizsga, amin villamosipari és elektronikai ismereteikből adtak számot a diákok. A katonai alapismeretek tantárgy átlaga 4,0, míg a szakgimnáziumi tárgyak átlaga 3,6 lett.

1596035156

„Kiemelkedően jó lett a magyar nyelv év irodalom tantárgy átlaga, ugyanakkor az a növendékek eredményein is jól látszik, hogy az idei matematikai feladatsor nagyon nehéz volt, ennek a tantárgynak az átlaga erős közepes" – húzta alá Berkecz Gábor, hozzátéve: összességében kijelenthető, azok a diákok, akik katonatiszti, altiszti vagy éppen villamosmérnöki pályára készülnek, nagyon szép eredményt értek el.

A most végző két évfolyam növendékei közül 12-en jelezték, hogy tanulmányaikat az iskola civil szakképző évfolyamán szeretnék folytatni. Mellettük öten felvételiztek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző, Államtudományi és Közigazgatási, valamint Rendészettudományi Karaira. Hét tanuló pedig a szentendrei MH Altiszti Akadémiát jelölte meg továbbtanulási intézményként. „Rajtuk kívül még sokan tervezik, hogy a Magyar Honvédség legénységi állományú katonái lesznek vagy a társ fegyveres szerveknél kezdik meg szolgálatukat" – mondta az igazgató, hozzátéve: ez a tavalyi tanévhez hasonlóan jó arány, akkor ugyanis a végzősök 40 százaléka választotta a katonai pályát.

1596035156

Az igazgató elárulta azt is, hogy idén 16-an tettek az iskolában érettségire épülő elektronikai technikusi vizsgát – ennek átlaga 4,85 lett −, s közülük is többen fontolgatják azt, hogy katonai pályára lépnek.

Az érettségi vizsgákkal párhuzamosan az új tanévre való felkészülés is megkezdődött a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumban. A már hagyományos katonai békatáborral augusztus utolsó hetében 48 tanuló kezdi meg a kilencedik évfolyamot. „Ők nagyon komoly felvételei eljáráson mentek keresztül. Az iskolába évek óta többszörös a túljelentkezés, akik felvételt nyertek, azoknak a tanulmányi eredményeik kiválóak, fizikai adottságaik és hozzáállásuk pedig kimagasló" – húzta alá az igazgató.

1596035156

Berkecz Gábor arról is beszélt, hogy a 2016/17-es „pörgős, de rendkívül sikeres" tanéve volt az iskolának. A diákok ott voltak az országos elektronikai tanulmányi versenyek élmezőnyében, nem volt olyan verseny, hogy ne a dobogós helyek valamelyikét szerezték volna meg. Sőt, az összes olyan honvédelmi versenyt megnyerték, amin elindultak. „Növendékeink közül néhányan – kimagasló helytállásukért és hősiességükért – a honvédelmi miniszter emlékérmét vehették át" – emelte ki Berkecz Gábor, hangsúlyozva azt is, hogy a diákok számos történelmi és hadtudományi pályázaton értek el szép sikereket, emellett pedig bejutottak az országos diákolimpia döntőjébe atlétikában, gerelyhajításban és úszásban is.

1596035156

Fotó: archív