Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dr. Simicskó István: kiemelten fontos a biztonság garantálása

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2017. június 30. 12:08

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a Magyarország miniszterelnöke által vezetett delegáció tagjaként részt vett a Magyar−Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács harmadik ülésén június 30-án, pénteken, Ankarában.

1596035157

A honvédelmi miniszter törökországi tartózkodása alatt találkozott Fikri Işık védelmi miniszterrel, akivel kétoldalú tárgyalást folytatott. A megbeszélésen többek között a migrációs válsághelyzetről, a védelmi ipari, valamint a magyar-török hadtörténeti és hadisírgondozó együttműködés lehetőségeiről egyeztettek egymással a felek.

Dr. Simicskó István a találkozón kifejtette, hogy NATO-tagságunk számos területen egymást szorosan támogató szövetségessé tesz minket Törökországgal. Magyarország számára kiemelten fontosak a térségben zajló folyamatok és változások. A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: „Nagyra értékeljük Törökország erőfeszítéseit a tömeges illegális migráció és a menekültkérdés területén, hiszen kiemelten fontos a magyar és az európai emberek biztonságának garantálása. A nemzetközi terrorizmus elleni hatékony fellépés közös ügyünk és érdekünk."

1596035157

A két miniszter törekvését fejezte ki az iránt, hogy közös szándék mentén, a törökországi Gallipoli emlékpark területén az első világháborúban a Dardanellák védelmében küzdő osztrák-magyar tüzérek emlékét megörökítő emlékművet állítanának fel, valamint szorgalmazzák az egymás országaiban található katonai emlékhelyek kölcsönös ápolását és a katonai levéltárak, hadtörténeti múzeumok közötti együttműködés szorosabbra fűzését.

Mindkét fél egyetértett a politikai és gazdasági kapcsolatok elmélyítésének fontosságán túl a katonai együttműködés tovább fejlesztésének és erősítésének jelentőségében is.

1596035157
Binali Yildirim török miniszterelnök (balra) üdvözli dr. Simicskó István honvédelmi minisztert a magyar-török kormányzati konzultáció előtt Ankarában 2017. június 30-án.

Fotó: Szecsődi Balázs (Miniszterelnöki Sajtóiroda)