Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Végjáték – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. április 7. 13:40

Egy biztos: 70 évvel ezelőtt, 1945 áprilisában magyar földön befejeződött a háború. Negyvenöt évig úgy tanultuk, hogy április 4-én és Nemesmedvesen. A Minisztertanács még 1990-ben munkanappá nyilvánította az addig piros betűs április 4-ét, aztán az is kiderült, hogy nem akkor és nem ott hallgattak el a fegyverek.

1595990778
Sokáig még a hivatalos megfogalmazáson is vitatkoztak politikusaink, mivel a több évtizedes felszabadulási ünnepségek és díszszemlék után nem könnyen fogadták el az „elfoglalt" státust. Pedig elég lett volna csak megtekinteni a múzeumokban a szovjet kitüntetéseket, hiszen az 1945. június 9-én alapított emlékérmek különbséget tettek „felszabadított" és „elfoglalt" nagyvárosok között. Az előbbiek csoportjába tartozott Belgrád, Varsó és Prága (Za oszvobozsgyényije Belgrada stb.); az utóbbiakéba Budapest, Bécs, Berlin és Königsberg (Za vzjatyije Budapesta stb.)
1945 tavasza viszonylag csendesen kezdődött a szovjet és a német–magyar csapatoknak.

A Vörös Hadsereg Magyarországon harcoló frontjait teljesen lekötötték a Buda elfoglalása utáni átcsoportosítások, illetve az újabb erők felvonultatása. Malinovszkij és Tolbuhin a Dunántúl birtokbavételére, távlati célként Bécs ostromára készült.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin április 10-én, pénteken megjelenő számában!)