Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vezetéstechnikai képzésen vettek részt

Szöveg: Markovits Szilvia őrmester |  2017. december 15. 8:22

Vezetéstechnikai képzésen vettek részt az MH Katonai Rendészeti Központ (MH KRK) katonái. Mivel a rendészek leginkább gépjárművel látják el a feladataikat, fontos, hogy minden körülmények között biztonságosan és balesetmentesen tudják végezni a munkájukat.

1596042484

A napokban ért véget a katonai rendészek vezetéstechnikai képzése. Ennek során először általános KRESZ-ismereti előadáson vettek részt azok a katonák, akik munkavégzés közben rendszeresen ülnek a volán mögé. Erdődi Mihály őrnagy, a Rendészeti Zászlóalj törzsfőnöke − aki korábban a szolnoki rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője volt − kiemelte: az oktatás során azokat az alapvető feladatokat gyakorolták, amelyeket a rutinos vezetők már ösztönösen végeznek, de mégis elhagyhatatlanok a biztonságos vezetés során. Ilyenek az ülés és a tükrök szabályos beállítása, illetve a biztonsági öv használata. Mindemellett szóba került a megkülönböztető jelzés használata és az erre vonatkozó előírások felelevenítése is.

A tanfolyamon részt vevők felfrissítették ismereteiket a kanyarodás szabályairól, a megfelelő kanyarodási ívről, a követési távolságról, az előzési szabályokról, az alul-, illetve túlkormányzottságról, valamint ezek korrigálásának módjairól.

1596042484

Külön foglalkoztak a téli és nyári gumi használatának fontosságával, az esős időben történő vezetéssel, valamint a „vízen futással". A képzés gyakorlati része is a vizes úton való közlekedésre és a balesetek megelőzésére irányult. Ezt Kapitány Tibor vezetéstechnikai tréner tartotta a katonáknak a Magyar Autóklub telephelyén. Az elméleti „ráhangolódást" követően a tesztpályán próbálhatták ki tudásukat a katonák.  A feladatok között szerepelt a nagy mennyiségű vízzel belepett úton való fékezés, a hirtelen felbukkanó akadály előtt történő balesetmentes vészfékezés, valamint a vizes úton lévő akadály kikerülése.

Az MH KRK vezetése azt tervezi, hogy a most felkészített gépjárművezetők tudását a jövőben szinten tartják, így rendszeresen vesznek majd részt hasonló képzéseken.

1596042484

Fotó: a szerző felvételei