Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világháborús repülőgép roncsait keresték

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. december 14. 18:19

Egy, a második világháborúban lezuhant repülőgép roncsait emelték ki a Magyar Honvédség roncskutatással foglalkozó szakemberei és egy civil egyesület kutatói Akasztón, a napokban.

1596024653

1944. augusztus 9-én ismételten bevetették az utánpótlás szállító repülőgépeket a jugoszláviai partizánok ellátására. Az éjszaka folyamán a német 6. Éjszakai Vadászrepülő Ezred gépei felszálltak a magyar légtérben repülő szállítógépek elfogására, és Eckart Ulmer őrmester két darab B-25 DP típusú repülőgépet lőtt le. A 43-3507 gyári számú szállítórepülő Akasztón, a mai Rákóczi u. 18. számú ház mellett zuhant le. A becsapódó repülőgép felrobbant és kigyulladt, a személyzet hősi halált halt. Az eseménynek volt egy magyar áldozata is, amikor házból kiszaladó kisfiúra ráfröccsent a lángoló üzemanyag és olyan súlyosan megégett, hogy nem tudták megmenteni.

 
A napokban – a tulajdonos engedélyével és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság támogatásával – az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, valamint a Magyar Roncskutató Egyesület kutatói elvégezték a terület feltárását, ami során apró repülőgéproncsok kerültek a felszínre, valamint sikerült exhumálni a helyszínen maradt emberi maradványokat is.

A feltárási munkálatokat a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint az MH 1. Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakemberei segítették.