Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Virtuális háború

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. november 5. 12:18

A szimulátor nem csupán költséghatékony, hanem „találékony” is: a magyar légtérben szinte kivitelezhetetlen eljárási feladatokat, meghibásodásokat varázsol pillanatok alatt a pilóta elé…

1595943984
A szimulátorok térhódítása az informatika elképesztő sebességű fejlődésének köszönhető. A számítógépek generálta tájak egyre élethűbbek, s a repülőgépek virtuális fedélzeti rendszerei, fegyverzetei is egyre inkább közelíti a valódi vadászbombázó repülőgépekéit. Nem véletlen, hogy például a legmodernebb amerikai vadászgépeknek már nincs is kétüléses, kiképző változata, mivel az F–22 Raptor, valamint az F–35 Lighnting II-es pilótáit is csak szimulátorokkal képzik át az új típusra. A szimulátorok világa nem csupán a hangsebesség felett száguldó vadászoké: az afganisztáni Shindandban dolgozó magyar Mi–17 Air Advisory Team és a Kabulban tevékenykedő Mi–35 Air Mentor Team is repülhet a hadszíntérre telepített szimulátorokkal.

Svéd erdők a képernyőn

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis svédországi képzésre kiérkező hajózóit nemrégiben a Svéd Királyi Légierő Harcászati Szimulációs Központjában (FLSC) várták. A Stockholmban lévő központot a Svéd Védelmi Kutatóügynökség (FOI) üzemelteti, 1998 óta. A komplex feladatokat ellátó központban a repülőgép-vezetők mellett vadászirányítókat és előretolt repülésirányítókat is képeznek.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin november 9-én, pénteken megjelenő számában!)

Címkékinformatika