Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Líbia: tűzharc a fővárosban, merénylet Bengáziban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 5. 11:04

Összecsaptak egymással fegyveres milíciák november 4-én, vasárnap a líbiai főváros, Tripoli központjában. A keleti országrészben, Bengáziban autóba rejtett pokolgép robbant. Mindkét helyszínen többen megsebesültek, halálos áldozatokról nem érkezett jelentés.

Kórházi forrás szerint vasárnap pirkadat előtt tűzharc tört ki két milícia fegyveresei között Tripoli központjában, a közbiztonságért felelő úgynevezett legfelsőbb biztonsági tanács épületénél. Szemtanúk szerint vállról indítható rakéta csapódott az épület falának, és a közelben működő kórházat is találat érte, ahová legalább öt sebesültet vittek be.

Állítólag a két milícia egyik tagjának őrizetbe vétele miatt tört ki tűzharc. Civilek lezárták az ez-Závíja utcát, ahol a lövöldözés kirobbant, nehogy gyanútlan autósok kereszttűzbe kerüljenek. Helyszíni jelentések szerint többen hazaszaladtak a fegyverükért.

Vasárnap hajnalban gépkocsiba rejtett pokolgép robbant Líbia második legnagyobb városában, Bengáziban egy rendőrállomás közelében. Három rendőr megsebesült. Tavaly a kelet-líbiai városból indult ki a Moammer Kadhafi hatalmát megdöntő felkelés. Az utóbbi hónapokban több merénylet is történt a városban. Szeptember elején robbantásos merényletben megölték a bukott rezsim belbiztonsági szolgálatának volt ezredesét. Megfigyelők szerint radikális iszlamisták így állnak bosszút azért, hogy elnyomták őket Kadhafi regnálása idején.

Az új líbiai hatalomnak egyelőre nem sikerült lefegyvereznie a felkelésben részt vett lázadócsoportokat, amelyek jobban fel vannak szerelve, mint a líbiai rendőrség és a katonaság, és egymás kárára próbálják növelni befolyásukat.