Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre több fiatal jelentkezik önkéntes műveleti tartalékos szolgálatra

Szöveg: Galambos Sándor |  2012. november 5. 9:50

Elsősorban a főiskolások és a civil lakosság körében tervezik népszerűsíteni a jövőben az önkéntes műveleti tartalékosi szolgálatot az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Katonaigazgatási és Érdekvédelmi Iroda munkatársai.

Folyamatosan növekszik az önkéntes műveleti tartalékosok létszáma Bács-Kiskun megyében, január óta száznyolcvankilencen írtak alá szerződést a hadkiegészítő parancsnokság kecskeméti irodájában. A jelentkezők „előéletét" tekintve azonban az elmúlt hónapokban jelentős változás történt: az egykori hivatásos katonák és rendvédelmi dolgozók mellett egyre több fiatal vállal tartalékos szolgálatot.

Ez valószínűleg az iroda dolgozói toborzó-, a katonai pályát népszerűsítő munkájának is köszönhető: ott vannak szinte minden városi rendezvényen, falunapon, pályaválasztási kiállításon. A megyében található valamennyi középiskola igazgatójának és a főiskolák rektorainak pedig levélben ajánlották fel, hogy igény szerint a helyszínen adnak tájékoztatást a diákoknak a honvédségről, a szerződéses és az önkéntes tartalékos szolgálatra való jelentkezés feltételeiről, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre és az MH Altiszti Akadémiára jelentkezőkkel szembeni elvárásokról.

1595943982

Durgó Tamás százados, az iroda vezetője elmondta: toborzómunkájukhoz közvetlen elöljáróik mellett a Honvédelmi Minisztériumtól is sok segítséget kapnak. Hende Csaba miniszter például májusban egy rendhagyó osztályfőnöki órát tartott a kecskeméti Gáspár András Szakközépiskolában, Kovács Tamás, a minisztérium humánpolitikai főosztályvezetője pedig ősszel egy megyei szintű honvédelmi napra fogadta el a meghívást.

Kollár Ernő főtörzsőrmester, katonaigazgatási altiszt és Szűcsné Hatvani Klaudia közalkalmazott tapasztalatai szerint a diákok mellett a fiatal felnőttek közül is sokan érdeklődnek az önkéntes tartalékosi szolgálat iránt. A közelmúltban például Kakulya Anikó, Molnár Franciska és húga, Molnár Terézia írtak alá hat hónapos próbaidős szerződést a kecskeméti irodában. Mindhárman tartalékos szakaszvezetői rendfokozatot kapnak, alapkiképzésre pedig november 6-án kell bevonulniuk Szentendrére.

Anikó a honvedelem.hu érdeklődésére elárulta, hogy az önkéntes műveleti tartalékos szolgálatot csak „ugródeszkának" tekinti: a célja, hogy szerződéses katona lehessen – mint a barátja. Gábor ugyanis koronaőr őrmester Budapesten, az ifjú hölgy azonban inkább harckocsik közelében szeretne szolgálni.

1595943983

Franciska és Teri viszont apai tanácsra keresték fel a toborzóirodát. Kislánykoruk óta szeretnének megtanulni lőni, amire a legjobb lehetőség édesapjuk szerint a honvédségnél van. Ráadásul ők lesznek az első katonák a családban, mert a bátyjuk is egyenruhát visel ugyan, de ő rendőr Budapesten.

A lányokkal együtt írta alá az önkéntes műveleti tartalékosi szerződést Árvai Ferenc nyugállományú rendőr dandártábornok is. A Kiskunhalasi Határőr Igazgatóság volt igazgatója a Kossuth Lajos Katonai Főiskola határőr parancsnoki szakán kapott diplomát, fiatal hadnagyként a szögligeti őrs őrsparancsnok-helyettese lett. A Zrínyi Miklós Katonai Akadémia elvégzése után pedig a Miskolci Határőr Igazgatóság határőrizeti osztályának vezetőjévé nevezték ki. Innen került Kiskunhalasra, ahonnan 35 év szolgálat után, a rendőrség és a határőrség összevonását követően vonult nyugállományba. Tavasszal először a rendőrség szenior állományába jelentkezett, de az ott felajánlott munkakört nem fogadta el. Önkéntes műveleti tartalékosként honvéd alezredesi rendfokozatot fog viselni, ám ettől nem tart, mert a katonai szolgálat egyáltalán nem ismeretlen a számára: a főiskolán zászlóaljszintű parancsnoki kiképzést kapott, az akadémián pedig a magasabbegységek törzsében végzendő hadműveleti munkát sajátította el.

1595943983

Fotó: A szerző felvételei(illusztrációk)