Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínai hatalomváltás: szokatlan lépéssel szabták át a hadseregvezetést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 5. 8:33

Két tábornok is a Kínai Kommunista Párt (KKP) Központi Katonai Bizottságának (KKB) alelnöke lett a központi bizottság november 4-én, vasárnap zárult ülésén, ami szokatlan döntés a kongresszus előtt néhány nappal, s azt valószínűsíti, hogy Hu Csin-tao jelenlegi párfőtitkár a bizottság elnöke marad a hatalomváltás után is.

A KKB összetételét a kongresszus során megválasztott új központi bizottság szabja meg, ami azt jelenti, hogy jelenlegi felállásában a katonai bizottság már csak alig két hétig funkcionál. Ennek ellenére a központi bizottság vasárnapi közleményében két tábornok kooptálását jelentette be, ezzel – egyes vélemények szerint – azt az üzenetet küldve, hogy továbbra is Hszi Csin-ping, a pártfőtitkári poszt várományosa marad a harmadik – civil – alelnök.

Kínában a KKB elnöki posztja rendkívül fontos hatalmi pozíció, s a legutóbbi – tíz évvel ezelőtti – vezetőváltás idején Csiang Cö-min pártfőtitkár is még két évig megtartotta ezt a hivatalát. Hu Csin-taóról ugyanakkor korábban elterjedt, hogy fontolóra vette: a teljes hatalmat átadja utódjának.

A vasárnapi közlemény szerint a 65 éves Fan Csang-lung tábornok, a csinani katonai körzet parancsnoka, kongresszusi küldött az egyik alelnök. Most kapott beosztásával „bérelt" helye van az eddig 25 tagú politikai bizottságban.

Fan 1969-től a hadsereg tagja, s három évtizedet töltött el a senjangi katonai körzet parancsnokságán, amivel elismert tagja lett a befolyásos „északkeleti hadseregnek". 2004-ben lett a csinani körzet parancsnoka, miután kevesebb, mint egy évet töltött a vezérkar főparancsnokságán. Fan könnyen mobilizálható légi egységeinek komoly szerepük volt a 2008. évi szecsuani földrengés mentési munkálataiban.

Hszü Csi-liang, a hírekben említett másik tábornok már eddig is a KKB tagja volt, 62 évével ő a legfiatalabb a testületben. Korábban róla megjelent írásokból arra lehet következtetni, hogy Csiang Cö-min embere. Sanghajban szolgált ugyanis, amikor Csiang – a későbbi párfőtitkár, elnök – még a város polgármestereként, majd párttitkáraként tevékenykedett.

Hu Csin-tao állítólag konfliktusba keveredett Hszüvel, amikor tavaly év elején, az amerikai védelmi miniszter, Robert Gates látogatásakor, a tudta nélkül tesztelték Kína első lopakodó repülőgépét, a J-20-ast. Akkori amerikai források szerint Hu-t láthatóan meglepte Gates erre vonatkozó megjegyzése. A kínos esetért – úgy tudni – a légierő modernizációjának egyébként elszánt harcosa, Hszü volt a felelős.

Elemzők úgy vélik, a legfrissebb személyi változások továbbra is azt igazolják, a következő kínai politikai és katonai csúcsvezetés összetételére a jövőben is a különböző érdekviszonyok leképeződése lesz jellemző. Mára azonban a „többtányéros" mérleg kiegyensúlyozása sokkal nagyobb feladatot jelent a különböző politikai erőknek, nem utolsósorban azért, mert a mostani hatalomváltás hátterében, a kulcsfigurák között nemcsak a hivatalban lévő első ember és utódja, hanem Hu elődje, a 86 éves Csiang is aktívan ott van.