Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Visszatértek a felújított lövegek

Szöveg: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum |  2014. május 17. 12:18

Az első világháború kitörésének centenáriumára készülve felújították a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum haditechnikai gyűjteményének korszakos eszközeit.

1595972132
Megérkeztek a felújított lövegek

A felújítás első lépéseként visszaérkeztek a HIM-be azok a restaurált lövegek és lövegtalpak, amelyeket az intézmény Kapisztrán téri épületének díszudvaráról, valamint az Anjou sétányról  szállítottak el még januárban.

A 100-120 éves tüzérségi eszközök már több évtizede állták az időjárás viszontagságait, nagyobb állagmegóvó beavatkozás nélkül. A hőmérsékleti változásoknak és a csapadéknak köszönhetően a lövegek lemezalkatrészei átrozsdásodtak, és a fából készült kerekek küllőit is kikezdte az időjárás. 

1595972132
Az első világháborús tüzérségi eszközök teljes felújításon estek át

A felújítás során az átlyukadt lemezeket és a törött szegecseket pótolták, az egyes elemeket fémtisztára pucolták, alapozó-, majd két réteg védőfestékkel látták el. A sérült kerekeket − az eredetei abroncsok és más épnek ítélt darabok kivételével − teljesen kicserélték. A felújítási munka a festéssel zárult, melynek során a lövegek visszanyerték az Osztrák−Magyar Monarchia hadereje által az első világháború során használt „tábori barna" színüket.

A most megújult lövegek között olyan ritkaságok szerepelnek, mint az úgynevezett acélbronz csövű 1880 mintájú 15 centiméteres tarack, vagy a pilseni Skoda-művekben készült 1915 mintájú 10,4 centiméteres tábori ágyú.

A gyűjteményben található első világháborús haditechnikai eszközök felújítása a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szándékai szerint ebben az évben tovább folytatódik, hogy a 2014−2018-as emlékévekhez méltó módon lehessen azokat a látogatóknak bemutatni. A tervek között szerepel egy olyan „hadtörténeti tanösvény" kialakítása, amely a múzeumépület környezetében mutatná be a Nagy Háború látványos, illetve ritka haditechnikai eszközeit és más tárgyi emlékeit.

1595972132
Megújulva…