Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Visszavert oroszok

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. december 12. 18:44

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A Népszavában a következő galíciai jelentést olvashatjuk, amelyet Höfer vezérőrnagy, a vezérkar főnökének helyettese írt: „Galiciában még nincs döntés. Ahol az oroszok támadtak, támadásukat mindenütt sulyos veszteségeket okozva nekik, visszavertük. Lengyelországi arcvonalunkon tegnap is nyugalom volt. Przemyslt az ellenség csak körülzárja, de nem támadja meg. A mindig vállalkozó szellemü védőőrség az övvonaltól tiszteletreméltó távolságban tartozkodó körülzáró csapatokat csaknem naponkint kisebb vagy nagyobb kitörésekkel nyugtalanitja."

„Nyugat-Galíciában megvertük az oroszok déli szárnyát, a visszavonuló oroszok üldözését megkezdtük" – jelenti a Pesti Hírlap.

„Az orosz hadszintéren a küzdelem a döntésért tovább folyik. Az északnyugatra törekvő erőket a támadó osztrák-magyar és német csapatok visszaverték, a német csapatok az ellenséget visszavonulásra kényszeritették" – írja a Pesti Napló.

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595984424
Címkéklapszemle