Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katarba látogatott a NATO-főtitkár

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 12. 19:46

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár december 11-én, csütörtökön dicsérte a Perzsa-öböl menti arab országokat amiatt, hogy jelentős szerepet vállalnak a dzsihadisták ellen Szíriában és Irakban zajló harcban.

1595984425

Stoltenberg az Isztambuli Együttműködési Kezdeményezés (Istanbul Cooperation Initiative – ICI) elindításának tizedik évfordulója alkalmából látogatott Katarba. Az együttműködés Bahrein, Kuvait, az Egyesült Arab Emírségek, Katar és az észak-atlanti szövetség viszonyát hivatott szorosabbra fűzni.

A NATO-főtitkár Dohában úgy vélte, katonai és politikai okokból egyaránt fontos az olajban gazdag öbölmenti ország, valamint a térség más államainak részvétele a szélsőségesek elleni küzdelemben. Hozzátette, hogy a dzsihadisták jelentette fenyegetés elhárításához hosszú távú nemzetközi együttműködés szükséges.

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szervezet iraki és szíriai hadállásaira szeptember óta folyamatosan légicsapásokat mér az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció.

Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek ugyancsak részt vesznek a légitámadásokban. Katar támogató szerepet tölt be a műveletek során, például területén fekszik a hatalmas al-Udeid támaszpont, ahol az amerikai légierő közel-keleti tevékenységét irányító főhadiszállás működik.

Az öbölmenti országok közül többen légitámaszpontokat és a légicsapásokhoz nélkülözhetetlen katonai létesítményeket bocsátottak a koalíció rendelkezésére, miközben Kuvait és Bahrein több alkalommal a szélsőséges ideológia elleni küzdelemről szóló, erőforrások mozgósítására buzdító konferenciákat szerveztek.

Fotó: nato.int