Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vízzel készülnek a honvédelem napjára

Szöveg: Farkas Anita hadnagy |  2019. május 14. 14:43

Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Víztisztító század állománya elkezdte a felkészülést a május 18–19-ei haditechnikai bemutatóra, amelyet a budaörsi repülőtéren tartanak. A katonák ivóvizet állítanak elő és csomagolnak az ezred logójával ellátott félliteres zacskókba.

1599202725
A Magyar Honvédség alakulatai közül egyedül a műszaki ezred rendelkezik nagy teljesítményű víztisztitó berendezéssel (ADROWPU), amely nem csak a Magyar Honvédségben, de a NATO-ban is egyedülálló képesség. A húszlábas konténerbe épített berendezés közúton és vasúton is szállítható, és egyaránt kiválóan alkalmas tengervíz, édesvíz, sőt, radioaktív-, biológiai- és vegyi anyagok által szennyezett vizek tisztítására, így képes ivóvizet is előállítani. Mivel a berendezéseket mindig konzervált állapotban kell tárolni, így – mielőtt elkezdődik a víz szűrése – először meg kellett tisztítani a rendszert a konzerváló oldatoktól, és át kell öblíteni. Az ADROWPU víztisztító berendezés két szűrőegységgel rendelkezik: egy ultraszűrővel és egy fordított ozmózis szűrővel, amelyeken a keresztülfolyó víz 99,99 százalékos tisztaságú lesz, ezért vissza kell sózni, hogy emberi fogyasztásra alkalmas legyen.

1599202725
A megtisztított és visszasózott vízből mintát kell küldeni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (NÉBIH). Az általuk bevizsgált, ivóvíznek minősített vizet ezt követően csomagolják be 0,5, illetve 1 literes műanyag tasakokba egy tömlőtasakos automata csomagológép segítségével. A berendezés sík fóliából tasakot készít, a tasakba pedig dugattyús adagolóegysége segítségével folyadékot (vizet) tölt. A tasakot hossz-és keresztirányú hegesztéssel zárja le, hőszalagos dátumozóval megjelöli, a kész tasakot pedig kihordó szállítószalag hordja ki a gépből.

A hétvégi bemutatón mind a víztisztító, mind a vízcsomagoló berendezést megtekinthetik az érdeklődők, a vízosztó ponton pedig enyhíthetik szomjúságukat is a rendezvényre látogatók.

1599202725
Fotó: Király Róbert Sándor hadnagy