Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Stratégiai megállapodás a Neumann János Egyetemmel

Szöveg: Galambos Sándor |  2019. május 14. 13:54

Az oktatás, fejlesztés, tudományos kutatás és a katonai pályára irányítás területeit érintő együttműködési megállapodást kötött a Honvédelmi Minisztérium és a kecskeméti székhelyű Neumann János Egyetem. A közös munka kereteit hosszú távra biztosító szerződést május 14-én Szabó István honvédelmi államtitkár, valamint dr. Ailer Piroska rektor és Finta Zita kancellár írták alá.

1599202722
Szabó István honvédelmi államtitkár az együttműködési megállapodás aláírása kapcsán elmondta: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program megvalósítása során a Magyar Honvédségnek egyre több olyan, magasan képzett tisztre lesz szüksége, akik diplomájukat polgári felsőoktatási intézményekben – a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen nem oktatott szakokon – szerezték meg. A jövő hadmérnökei például lehetséges, hogy a Neumann János Egyetem jelenlegi hallgatói köréből kerülnek majd ki.

1599202722
Finta Zita kancellár ugyancsak az együttműködés kínálta jövőbeni közös munka jelentőségét hangsúlyozta. „Egyetemünk mindig is arra törekedett, hogy minél több lehetőséget, minél szélesebb képzési portfóliót biztosítson hallgatóinak. Intézményünkben a honvédség jövőbeni szakembereinek oktatásához minden feltétel adott, kiváló mérnökképzéseink mellett egyre népszerűbbek a Gazdaságtudományi Karunk által hirdetett szakok is, amelyek egytől egyig illeszkednek a most aláírt dokumentumban megfogalmazott célokhoz" – fogalmazott.

1599202723
A partnerséget rögzítő dokumentum alapján a felek a jövőben szervezett formában tudnak együttműködni. A megállapodás értelmében a tárca és az egyetem szorosabban együttműködik majd az önkéntes tartalékos rendszer követelményeihez igazodó humán- és anyagi erőforrások optimális felhasználása érdekében, és biztosítják a hallgatók részvételét az ösztöndíj-alapú önkéntes tartalékos tisztképzésben. Népszerűsítik a két kreditpont értékben meghatározott honvédelmi alapismeretek tantárgy oktatását, illetve a katonai életpályát bemutató toborzó ügyfélszolgálati irodát alakítanak ki az egyetemen. Emellett kölcsönösen támogatják egymás szakmai munkáját a tudományos kutatás területén, a közösen elnyerhető pályázatok esetében.

A Neumann János Egyetem mellett a Pécsi Tudományegyetemmel, a Szent István Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, a Nyíregyházi Egyetemmel és a Milton Friedman Egyetemmel is szoros együttműködést alakított már ki a honvédelmi tárca. Az oktatás, fejlesztés, tudományos kutatás és a katonai pályára irányítás területén a közeljövőben több hazai egyetemmel tervezi a tárca hasonló együttműködési megállapodás kötését.

1599202723
Fotó: a szerző felvételei