Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zágrábban nyílt kiállítás a Szent István csatahajóról

Szöveg: Jakusch Gabriella |  2014. szeptember 26. 13:51

A Szent István csatahajóról szóló kiállítás nyílt a zágrábi Magyar Intézet kiállítótermében szeptember 25-én, csütörtökön. A kiállítás azokat a tárgyakat mutatja be, amelyeket az 1990-es években, a horvát−magyar közös búvár−régész expedíciók hoztak felszínre az egykori csatahajó víz alatti roncsából.

1595979621

A húszezer tonnás csatahajó az Osztrák−Magyar Monarchia és a magyar hajógyártás büszkesége volt, 1914-ben készült el a Fiumei Ganz és Társa Danubius Gép-, Waggon- és Hajógyárban. Vízre bocsátása után került sor a felfegyverzésére, majd 1915 novemberében hadrendbe állították. 

A 151 méter hosszú, 27 méter széles, nyolc méter merülésű, 120-300 milliméter páncélvastagságú csatahajót a korszak lehető legerősebb tüzérségével szerelték fel. Négy hatalmas lövegtornyába egyenként három-három 30,5 centiméteres ágyúcsövet építettek be, ami félelmetes tűzerőt biztosított a hajó számára.

1595979621

A csatahajó szolgálati ideje alatt tengeri ütközetben nem vett részt, egészen 1918 júniusáig a pulai osztrák−magyar hadikikötőben állomásozott. Aztán 1918. június 9-én egy hajócsoport vezetőjeként futott ki a kikötőből, hogy a Horthy Miklós ellentengernagy vezette vállalkozás keretében feltörje az otrantói antant tengerzárat.

A hajót június 10-én hajnalban olasz torpedótámadás érte. A hajótestet a vízvonal alatt három, kishajóról indított torpedó találta el, aminek következtében a flotta egyik legnagyobb hajója a matrózok háromórás hősies küzdelme ellenére a hullámsírba merült, 79 tengerészt ragadva magával.

1595979622

A mostani kiállításon a búvárok által a felszínre hozott tárgyak közül láthatók a Szent István felirat rézbetűi, valamint a kapitányi szalonból származó tárgyak.
A kiállítás megnyitóján az intézmény vezetője, Sokcsevits Dénes köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Iván Gábor, Magyarország zágrábi nagykövete mondta el gondolatait. A kiállítást szakmailag Gracijano Kesac, az Isztriai Történelmi és Tengerészeti Múzeum igazgatója, magyar részről pedig dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) parancsnoka nyitotta meg.

A megnyitót követően a HM HIM parancsnoka tárgyalásokat folytatott a pulai múzeum igazgatójával egy, a Szent István csatahajóról szóló, 2015-ben megnyitandó kiállításról, amelyet Budapesten, majd később Pulában rendeznének meg. Kovács Vilmos ezredes a zágrábi Hadtörténeti Múzeum vezetőjével, Mario Verhassal is tárgyalt, a lehetséges hadtörténeti együttműködésekről egyeztetett.

1595979622

Fotók: a szerző felvételei