Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zarándoklat Szent László napja alkalmából

Szöveg: Horváth Zoltán |  2015. június 29. 6:26

„Szent László a kereszténységet magyarrá tette, ezáltal a magyarokat európaivá”- mondta Bíró László római katolikus tábori püspök vasárnap délelőtt a Péruska Mária kegyhelyen megtartott szentmiséjén. Kereken huszadik alkalommal rendezték meg a tűzoltó, hagyományőrző, rendvédelmi és fegyveres szervek Szent László napi összejövetelét, a Péruska Mária zarándoklatot.

1595996473

A Vas megyei Horvátzsidány közelében található kegyhelyen ünnepi szentmisével kezdődött a rendezvény, melyet Bíró László római katolikus tábori püspök három nyelven, magyarul, németül és horvátul celebrált. A katonai ordinárius úgy fogalmazott, hogy számára különös kegy a megtalálás örömének helyén misét mondani.
A szertartást követően a megjelent szervezetek képviselői megkoszorúzták azokat a szobrokat, melyek hivatásuk védőszentjét ábrázolják.

Hende Csaba honvédelmi miniszter Szent Borbála, a tüzérek, tűzszerészek, ágyúöntők védőszentjének szobrát koszorúzta meg, majd beszédében a jelen hőseire hívta fel a megjelentek figyelmét.
„A magyar légierő pilótái hősiesen álltak helyt az elmúlt hetekben, és két sérült repülőgépet életük kockáztatásával lehoztak, ahelyett, hogy azokat sorsukra hagyták volna és katapultáltak volna"- fogalmazott a tárcavezető. Hende Csaba arra kérte a jelenlévőket, hogy mondjanak el egy-egy imát a hős pilótákért, azaz Kádár Sándor és Horváth László őrnagyokért, valamint Litauszki Zoltán alezredesért.
„Azt szokták mondani, hogy a zarándokok tiszta szívvel vesznek részt a zarándoklaton, s ezért az imájuk is többet ér. Éppen ezért kérem önöket arra, hogy imádkozzanak a magyar légierő hős pilótáiért"- mondta a honvédelmi miniszter.

A rendezvény végén az egyház képviselői megáldották a zarándoklat résztvevőit, akik ígéretet tettek arra, hogy jövőre is közösen ünnepelik majd meg Szent László napját.

1595996473

Fotó: Czika László