Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Zene nélkül mit érek én?”

Szöveg: Singer Éva hadnagy |  2016. augusztus 17. 13:53

Többek között ezt a nagysikerű slágert hallhatta a közönség az MH 25. Klapka György Lövészdandár zenekarának előadásában Balatonakarattyán, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban. A repertoárban könnyűzenei és operett slágerek mellett népdal feldolgozások is szerepeltek.

1596018327

Lehár Ferenc zeneszerző édesapja katonazenekar-vezető volt, emellett számos táncot, keringőt komponált. 1890-től ő maga is tizenkét éven át katona karmesterként működött Losoncon, Polában, Triesztben, Budapesten, Esztergomban és Bécsben. Nem csoda hát, hogy a későbbi híres zeneszerző művei között indulókat is találunk – ezek egyikével, a Szamosmenti indulóval nyitotta meg hétvégi koncertjét Balatonakarattyán az MH 25. Klapka György Lövészdandár zenekara.

1596018327

A koncerten Lehár zeneszerzői repertoárjából A víg özvegy dallamai is felcsendültek. E darab sikere hozta meg végül számára az igazi elismerést és az anyagi biztonságot, amire már gyerekkora óta vágyott.
Az induló és operett mellett két népdalcsokrot is hallhatott a közönség.

Balázs Attila őrnagy, karmester hangsúlyozta: a zenekar különös módon ügyel arra, hogy a magyar népdalkincset megőrizze és továbbadja, ennek érdekében minden évben újabb népdal feldolgozásokkal készülnek, melyeket a gyepshow produkciókba építenek be.
A karmester azonban az est folyamán nemcsak pálcát, de mikrofont is ragadott: a Sose halunk meg című film betétdalát, a Nagy utazást, majd duettben a Somethin’ Stupid című dalt hallhatták az érdeklődők, amely Frank Sinatra és lánya, Nancy Sinatra előadásában vált híressé. 2001-ben Robbie Williams énekelte el Nicole Kidman ausztrál színésznővel közösen; a dal az év végére már a brit slágerlista élére került, s azóta is népszerű.

1596018327

A koncert végén Balázs Attila őrnagy kiemelte: az utolsó számot a riói olimpián résztvevő magyar csapatnak ajánlják. Nem brazil zenével, hanem egy magyar slágerrel szurkolnak a magyaroknak – ez volt Máté Péter Zene nélkül mit érek én? című dala, melyet Wéber Péter őrmester és Molnár Szabolcs zászlós fergeteges dobszólója, valamint Román Géza százados, karmester helyettes trombitaszólója tett feledhetetlenné.

1596018327

Fotó: a szerző felvételei