Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zenei csoda – advent küszöbén

Szöveg: Fodor Endre |  2012. december 2. 7:09

Az adventi időszakot, a várakozás meghitt, karácsonyt megelőző napjait méltóképpen vezette be az a hangverseny, amelyen a Honvéd Férfikar és a Székesfehérvár Helyőrség Zenekar működött közre november 30-án, pénteken.

A székesfehérvári Szent István Bazilika ideális helyszín egy hangversenynek, gyönyörű belső tere szinte vezeti a szemlélődő tekintetét a templom minden egyes zugába a felcsendült melódia dallamszárnyán, az esti félhomállyal mit sem törődve.

1595945722

Meghitt pillanatok voltak ezek…

A negyvenfős Honvéd Férfikar most is bizonyította, hogyan kell kristálytiszta énekhangokkal – a pianissimoban különösképp’ – könnycseppet előcsalogatni a hallgatóinak szeméből.  A Frichay-díjas Székesfehérvár Helyőrség Zenekar tagjai mesterei a hangszereiknek, lendületes, olykor visszafogott – a férfikart és a szólistákat kísérő – megszólalásaik tökéletes egységgé formálták a zeneművet…

Tökéletes este volt. Tökéletes a zenei előadásban, a hangverseny felépítettségében, dinamikájában, s nem utolsó sorban ránk, egyszerű zenekedvelőkre tett hatásában. Mert észre sem vettük, s kiragadott bennünket a jelen olykor sekélyes, felszínes szürkeségéből, hátrahagytuk az anyagiasságtól fuldokló hétköznapokat, s ha csak egy-egy pillanatra is, de rádöbbentett arra, hogy szélvészként rohanunk el életünk egy-egy aprónak vélt csodája mellett, anélkül, hogy csak egy percre is szemlélődve körbetekintenénk…

1595945722

A zene ma is csodára volt képes. Riederauer Richard és Ruff Tamás százados által vezényelt Honvéd Férfikar, illetve Székesfehérvár Helyőrség Zenekar mellett ki kell emelni Jónás Krisztina és Hajdú András szólóénekét, a zongorakíséretet adó Tóth Marcell és Nagy László Adrián játékát, valamint Dunai Tamás érdemes művész zenei betéteket átkötő felolvasását.

Az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred – most huszadik alkalommal – ismét méltó házigazdája volt e jeles eseménynek.

Büszkék lehettek katonáitokra – hallom már a templom előtti tér esti csöndjében. Büszkék… ezúttal is.

1595945722

Fotó: Mátyás Andrea

***

A hangverseny legszebb pillanatai hallhatóak lesznek az Inter arma caritas című rádióműsor következő, december 5-i adásában.