Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazánk kiáll a demokratikusan megválasztott nigeri elnök mellett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Szakál Szebáld |  2023. augusztus 3. 10:01

Magyarország kiáll a demokratikusan megválasztott nigeri elnök, Mohamed Bazoum mellett – tudatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter augusztus 3-án a közösségi oldalán.

2023.06.26_Miniszteri_nigeriminiszter-6 másolat

A honvédelmi tárca vezetője azt írta, hogy egész Európa és Magyarország biztonsága szempontjából is „szoros figyelemmel kísérjük” a Nigerben történteket. „Veszélyes és aggasztó, ami történik” – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy kiemelten kell kezelni a Száhel-övezetet, mert ami ott történik, az közvetlen hatással van Európa, így Magyarország biztonságára is, a térségnek ugyanis fontos szerepe van a migráció visszatartásában.

„Elemi érdekünk a régió stabilitásának megerősítése, ezért ez a jövő évi európai uniós elnökségünknek is az egyik prioritása” – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, alig több mint egy hónapja ezekről a kérdésekről is tárgyaltak Niger védelmi miniszterével Budapesten. „A találkozón aláírt védelmi együttműködési megállapodásunk is ennek kívánt keretet adni” – írta a honvédelmi miniszter.