Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Hazánk rengeteg energiát fektetett a sportba”

A World Aquatics jövőbeli budapesti székházában díjazták az év legjobb úszóit

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Facebook-oldala |  2023. október 23. 21:34

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szervezet, a World Aquatics a jövőbeli budapesti székházában adta át az év legjobb úszóinak járó elismeréseket, október 23-án.

world aquatics1

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédében elmondta, hogy Magyarország az elmúlt tizenöt évben rengeteg energiát fektetett a különböző nagy sportesemények megrendezésébe. Kiemelte a korábbi két sikeresen megrendezett vizes világbajnokságot, a nyári atlétikai vb-t, vagy a Forma-1-es Magyar Nagydíjat, amelynek 1986 óta házigazdája. Hozzátette: eközben pedig több sportágban is kiépült egy komoly infrastrukturális képesség, emellett sportversenyrendezői tudás is. Kijelentette: ennek töretlenül folytatódnia kell, hiszen ez bevonzza az embereket a sport világába, ami összességében a legfontosabb cél.

Husszein al-Musszalam, a World Aquatics kuvaiti elnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak és a vizes sportág szövetségeinek. Jelezte: ez a komplexum a jövő generációjának épül majd.

world aquatics2

A XIII. kerületi, a Duna Arénától néhány perc sétányira található központban - ahogyan az a szemkápráztató bemutató filmből is kiderült - nemcsak irodaépület lesz, hanem helyet kap majd benne egy modern edzőközpont, amelyben egyedülálló módon két edzőmedencén túl egy 27 méter magas óriás-műugrótorony is lesz. Ezen felül szállodai szobákat is kialakítanak a World Aquatics Budapesten tanuló és készülő ösztöndíjasai számára. A 2027-es, immáron a harmadik budapesti vizes világbajnokságot már innen szeretné lebonyolítani a szövetség. Az eseményen bemutatták a jövőre Budapesten sorra kerülő rövidpályás világbajnokság emblémáját, amelyen a Lánchíd sziluettje és a World Aquatics lógója is látható.

A díjátadót megelőzően bemutatták a World Aquatics leendő székházának terveit. A központ az ütemezés szerint 2026 végére készül el, ugyanakkor a szervezet azt tervezi, hogy már a jövő év második felében részben átköltözik a magyar fővárosba. A júliusban, a fukuokai világbajnokság helyszínén aláírt megállapodás értelmében a székházban dolgozók felét magyarok teszik majd ki.

wa3