Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint ezer diák vett részt az őszi haditorna versenyeken

Szöveg: MH KIKNYP | Fotó: honvedelem.hu, az alakulat felvételei |  2023. október 24. 7:27

Közel 260 iskolából összesen 340 csapat; összesen több mint ezer diák vett részt az idei Országos Haditorna Verseny őszi vármegyei fordulóin. A legjobbak jövő tavasszal mérhetik össze rátermettségüket és tudásukat az országos döntőben.

SZG00451 másolat

Nyolcadik alkalommal hirdette meg a Honvédelmi Minisztérium az Országos Haditorna Versenyt (OHV). A regionális fordulókat ebben az évben is a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) bonyolította le.

Az idei első vármegyei fordulót szeptember 14-én Zalaszabaron dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke nyitotta meg. Azóta minden vármegyében és Budapesten is lezajlottak a regionális versenyek, több helyen is rekordszámú nevezéssel. Számos vármegyében a húszat is meghaladta az induló csapatok száma. A legtöbb induló Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében állt rajthoz, ahol az impozáns Sóstói Múzeumfaluban rendezett versenyen 28 együttes mérte össze erejét.

A rendszeresen induló iskolák mellett idén jó néhány új intézmény is nevezett. A legtöbb kadét természetesnek vette, hogy megméretteti magát, de sok olyan középiskolás is jelentkezett, aki így szeretett volna valamilyen személyes élményen keresztül többet megtudni a katonaságról.

Az MH KIKNYP – a toborzást szervező alakulatként – nemcsak a versenyek lebonyolításért felelt: a katonák mindenhol ismertették a fiatalokkal, hogy milyen lehetőségeket kínál nekik a Magyar Honvédség, legyen szó akár a továbbtanulásról, akár a szolgálatvállalásról.

A kadétok is hasznos információkat kaptak az úgynevezett Acélkocka altisztképzésről és a honvédtisztképzésről is. A civil iskolákból érkezők közül is többen érdeklődtek a honvédségi lehetőségekről; elmondták, az egyes feladatok teljesítésének sikere meghozta a kedvüket a „katonaléthez”.

zBács4

Az OHV idei utolsó két, október 18–19-én tartott, budapesti és Pest vármegyei fordulója is izgalmasan telt. A diákok mindvégig keményen, verejtékkel, egy-egy kisebb sérüléssel is küzdöttek a dobogós helyekért.

Az október 18-ai viadal megnyitóján dr. Sára Botond, Budapest Főváros főispánja arról beszélt, hogy napjainkban valóban vonzó alternatívát jelent a Magyar Honvédség és komoly presztízs katonának lenni. Másnap dr. Tarnai Richárd, Pest vármegye főispánja a mindennapos testnevelés eredményének nevezte, hogy ilyen szép számmal indulnak a fiatalok egy ilyen komoly, katonás sportversenyen.

A vármegyei fordulókat szervező alakulat parancsnoka, Durgó Tamás alezredes felidézte, hogy már mintegy tíz évvel ezelőtt is szerveztek haditorna versenyeket, de akkor még csak helyi szinten. Nagy népszerűségének köszönhetően viszont országossá nőtte ki magát a rendezvény, évről évre egyre több jelentkezővel.

20231005_OHV_Somogy-4

A szeptemberi és októberi vármegyei viadalok során a fiatalok kipróbálhatták magukat különböző, a honvédelemhez kapcsolódó sportos kihívásokban. A középiskolás diákok négyfős csapatokban mérték össze tudásukat és felkészültségüket olyan feladatokban, mint például a honvédelmi totó, a kézigránát-dobás, a fegyveres váltófutás, a távbecslés, és az elsősegélynyújtás.

A versenyek lebonyolítását minden vármegyében és a fővárosban is kiemelten támogatták a helyi kormányhivatalok, védelmi bizottságok, s mindenhol segítették a területvédelmi ezredek katonái. A vármegyei fordulók győztes csapatai jövő tavasszal mérkőznek meg az országos döntőben.

zVeszp6
Címkékhaditorna