Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazánkba látogatott a török vezérkari főnök

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szabó Lajos, Nagy Gábor |  2023. június 12. 16:57

Háromnapos hivatalos látogatáson hazánkban tartózkodik Musa Avsever vezérezredes, megbízott török vezérkari főnök. Programja részeként koszorút helyezett el a budapesti Hősök terén, majd a Honvédelmi Minisztériumban folytatott szűkkörű megbeszéléseket június 12-én, hétfőn.

P6120085

A magasrangú török vendéget, aki dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke meghívására érkezett Budapestre, hétfő reggel katonai tiszteletadással fogadták a fővárosi Hősök terén. Avsever tábornok és kísérete a díszőrség tiszteletadása után előbb Törökország, majd Magyarország himnuszát hallgatta meg, majd a delegáció vezetője koszorút helyezett el az ismeretlen katona sírja előtt.

A megbízott török vezérkari főnök a délelőtt folyamán először négyszemközti megbeszélést folytatott dr. Böröndi Gábor altábornaggyal, majd a török és magyar delegáció plenáris tárgyaláson vett részt a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában. A tárgyalások során Musa Avsever vezérezredest védelempolitikai aspektusból tájékoztatták hazánk globális és regionális biztonsági környezetben betöltött szerepéről, valamint a magyar haderő átalakításának és modernizációjának folyamatáról.