Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazánkban üléseztek a NATO Nemzeti Tartalék Erők Tanácsa törzstisztjei

Szöveg: kormany.hu |  2011. május 9. 15:36

Tizenhat tagország részvételével Magyarországon először tartottak találkozót a NATO Nemzeti Tartalék Erők Tanácsa törzstisztjei  május 3–5. között Budapesten, a Hadik Hotel konferenciatermében. Hazánkat a tanács magyar törzstisztje, Farkas Sándor mérnök alezredes, a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség katonai igazgatási osztály kiemelt főtisztje képviselte.

1595918414
A NATO Nemzeti Tartalék Erők Tanácsa (NATO National Reserve Forces Committee – NRFC) feladata a NATO nemzeti tartalék erők alkalmazásának figyelemmel kísérése, információcsere az országok tartalék erőinek fejlesztésére, szervezésére, alkalmazására vonatkozóan. Ajánlások megfogalmazása a NATO Katonai Tanácsa (MC) részére, amelyet évente a soros elnök – jelenleg Jon B. Lilland, norvég vezérőrnagy – állít össze. A tanács norvég titkára, Jarl Petersen alezredes rövid köszöntője, majd a küldöttségek új tagjait megillető – a tanács logóját ábrázoló – emlékérmék átadását követően feszesen, a korábbi találkozókon már megszokott keretek között zajlott a tanácskozás. A törzstiszti értekezletek évente két alkalommal történő összehívásának alapvető célja, hogy előkészítse a tanács által szintén két alkalommal megrendezett felsőbb szintű vezetői konferenciát; ezen kívül a tartalék erőkkel kapcsolatos aktualitásokkal foglalkoznak a résztvevők.

A találkozón – az előbb említett alaptémákon túl – szó esett a Tartalékos Tisztek Nemzetközi Szövetsége (Interallied Confederation of Reserve Officers – CIOR) és az NRFC kapcsolatáról. Az aktualitások között szerepelt az észt Cyber Defence kiválósági központ civil szakembere, Rain Ottis által megtartott előadás, aki az informatikai rendszerek cyber védelme témakörben elsődlegesen a tartalék erők e feladatba történő bevonásával, működésével összefüggésben világította meg a kérdéskört. A nemzetek képviselői megállapodtak abban, hogy – a bemutatott téma fontosságára és a XXI. században egyre aktuálisabb mivoltára való tekintettel – a soron következő kongresszus egyik fő kérdéseként terjesztik be a sikeres együttműködéshez szükséges döntések előkészítése, valamint a valós fenyegetések elhárítása érdekében. A titkárság az elődeitől örökölt tapasztalatok alapján továbbra is rendkívül fontosnak tartja a tartalék erőkkel foglalkozó szakemberek képzését, felkészítését; ennek érdekében ismertették a németországi, oberammergaui NATO Iskola nyári, illetve őszi kurzusainak tervezett programját, amelynek tartalmával a résztvevő nemzetek képviselői egyetértettek.

A tanácskozáson lehetőség adódott – rendező nemzetként – a Magyar Tartalékos Szövetség (Matasz) bemutatására is. Ujházy László szerződéses őrnagy színvonalas előadásban mutatta be a szervezetet, röviden kitérve a magyar tartalékos rendszer jelenlegi helyzetére, ezen kívül a szövetség működésével kapcsolatos tapasztalatokról és az elmúlt időszakban felmerült aktuális kérdésekről adott tájékoztatást.
A kétnapos találkozó hivatalos programjának zárásakor, a sikeres tanácskozás megszervezéséért a résztvevők elismerésüket fejezték ki a rendezvény szervezőinek.

1595918414

 Fotó: Tóth László