Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hegyivadász kiállítás a kiképzőbázison

Szöveg: Tóthné Ilyés Edit |  2010. október 27. 13:41

Hegyivadászokról szóló kiállítást nyílt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hajdúhadházi kiképzőbázisán október 26-án. A tárlatot dr. Bene János, hadtörténész-múzeumigazgató nyitotta meg, aki rövid tájékoztató keretében ismertette az egykori Magyar Királyi Honvédség állományában szolgáló katonák speciális feladatait.

A rendezvényen többek között részt vett Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere, a fegyveres és rendvédelmi szervek képviselői, illetve Tóth Sándor nyugállományú ezredes, a nyíregyházi Honvéd Egyesülettől és Kovács József nyugállományú alezredes, a Szabolcs Honvéd Műszaki Hagyományőrzők vezetője.

A megnyitón dr. Böröndi Gábor dandártábornok, a debreceni dandár parancsnoka hangsúlyozta,

hogy a hagyományőrzés fontos a katonák életében, mert a katonaemlékek ápolása során megszerzett ismeretek útmutatást nyújtanak a mindennapokban is. A parancsnok elmondta azt is, hogy az egykori magyar hegyivadászok szaktudását jelenleg a magyar katonák Afganisztánban hasznosíthatják, ahol a speciális, az itthoni terepadottságoktól eltérő földrajzi viszonyok között kell helytállniuk.

Dr. Bene János a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Múzeumok igazgatója elmondta: a kiállítást azért hozták el a hajdúhadházi kiképzőbázisra, hogy a misszióba készülő katonák profitálhassanak az elődeik tudásából és felhasználhassák a tablók ismeretanyagát a missziós felkészülésük során. Ahogyan az egykori hegyivadászoknak, úgy a külszolgálatba készülő honvédeknek is erőn felül kell teljesíteniük, az átlagosnál többet kell bírniuk.

A rendezvény végén Böröndi dandártábornok megköszönte Hajdúhadháznak, hogy a város a helyi katonahagyományok mellett befogadta a nyíregyházi hadiemlékeket is.

A „Hegyivadászok – elit alakulat a Magyar Királyi Honvédségben" című kiállítást még három hétig tekinthetik meg az érdeklődők a Vay Ádám teremben Hajdúhadházon.

 

Fotó: a szerző felvételei