Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Helikopteres műveleteket gyakoroltak a tartalékos katonák

Szöveg: Molnár Dénes tartalékos százados | Fotó: a szerző felvételei |  2022. június 28. 9:56

Harmadik fázisához érkezett az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred debreceni 3. Oláh Sándor Területvédelmi Zászlóalj tartalékos katonáinak rajszintű kötelékfelkészítése, valamint a rajparancsnokok kisalegységvezetői felkészítése. Az összevonás helikopteres műveletek elsajátításával kezdődött.

0W0A4683

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis két Airbus H145M típusú, többcélú könnyű helikoptere látványosan érkezett meg az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképzőbázisának lő- és gyakorlóterére. A leszállást követően a forgószárnyasok személyzete eligazítást tartott a területvédelmi zászlóalj önkéntes tartalékos katonáinak, amely során - a biztonságtechnikai rendszabályok mellett - ismertették a helikopterbe történő be- és kiszállás módját, a biztonsági hevederek használatát, valamint a jeleket, jelzéseket, melyek segítségével a katonák kommunikálhatnak a zajos környezetben.

A felkészítés során a tartalékos katonák először tűzcsoport szintjén gyakorolták be a leszállóhely kijelölésének, átvizsgálásának és biztosításának eljárását, valamint a ki- és berakás dinamikus végrehajtását. A két helikopter folyamatos le- és felszállásokkal biztosította, hogy a felkészülők a lehető legtöbbször gyakorolhassák a deszantműveleteket..

0W0A4884

A kiscsoportos harcászati begyakorlás következő mozzanatát már rajkötelékben, géppárban hajtották végre az önkéntesek. A ki- és berakókörlet mellett ekkor már egy tűzcsoport - a természetes fedezéket kihasználva - várakozási körletet foglalt, így a két helikopter összehangolt munkájával emelték, majd rakták ki a teljes rajt a gyakorlótéren kijelölt leszállóhelyen.

A kiképzés utolsó fázisában a katonák sebesült légi úton történő kimentését, a HELIVAC/CASEVAC eljárását sajátították el, amely során a sérült katona műveleti területről történő kijuttatása, magasabb szintű egészségügyi ellátó helyre szállítása volt a cél.