Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Helyőrségi honvédelmi napközis tábor

Szöveg: Marics Ildikó százados |  2012. július 19. 9:46

Helyőrségi honvédelmi napközis tábort szervezett az MH Összhaderőnemi Parancsnokság humánszolgálata a Székesfehérváron szolgáló katonacsaládok gyermekei részére 2012. június 25. és július 13. között. A siker érdekében jelentős szerep hárult a helyőrségben lévő alakulatokra is.

A

1595938937
tábor szervezőinek célja a gyermekek honvédelmi nevelése, az önfeledt vakációzás élményének megteremtése, valamint a katonacsaládok segítése volt a kicsik nyári elhelyezésében.

A három hét alatt a közel 120 táborozó bepillantást nyerhetett a katonák életébe, kipróbálhatta a különböző eszközöket, megtanult menetelni, elsajátította a legfőbb alaki mozzanatokat.

A hétfő reggelenként megjelent megszeppent táborozók a délelőtti nyitórendezvényekre már igazi csapatban, kezükben saját készítésű zászlókkal, indulókat zengve meneteltek.

A gyerekek hetente egyszer belátogattak a laktanyába, ahol a helyőrségben lévő alakulatok (MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, MH 93. Petőfi Sándor Vegyvédelmi Zászlóalj) személyi állománya technikai bemutatókat tartott nekik. A táborozók beülhettek a különböző harcjárművekbe, teherautókba, megismerkedhettek a különböző fegyverekkel, híradó eszközökkel, felpróbálhatták a repeszálló mellényt, a rohamsisakot, valamint a 93M egyéni védőkészletet. A számukra felállított gyakorlati helyen légpuskalövészetet gyakoroltak, célba dobtak gyakorló kézigránáttal, valamint kipróbálhatták a vegyivédelmi mentesítést is.

A katonai jellegű foglakozások, kihívások mellett számos kalandban is részt vettek a táborozók, amelyeket a Honvédszakszervezet helyi alapszervezetei is támogattak. Felfedezőtúrán ismerkedtek meg a Velencei-hegység élő- és növényvilágával, kalandparkban próbálhatták ki bátorságukat, vízre keltek hajóval, majd kenuval, meghódították a gárdonyi rönkvárat, lovagoltak, íjászkodtak, harcművészkedtek, számháborúztak, kézműveskedtek és természetesen strandoltak. A Helyőrség-történeti Emlékgyűjteményben hetente változatos interaktív foglalkozás várta a gyerekeket.

Péntekenként jó hangulatú túlélőtúrán kamatoztatták az adott héten szerzett ismereteiket.

Az elmúlt héten – sok gyermek szomorúságára − az idei évre lehúzták a tábor zászlaját, de a szervezők ígéretet tettek arra, hogy a lehetőségek szerint jövőre ismét közös összefogással megrendezik a napközis tábort.

1595938938