Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Helyreáll a titkosszolgálati együttműködés Pakisztán és az Egyesült Államok között

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 4. 16:26

Helyreáll a radikális iszlamistákkal szembeni titkosszolgálati együttműködés Pakisztán és az Egyesült Államok között – közölte június 3-án, pénteken az iszlámábádi külügyminisztérium.

Lesznek közös műveletek, és a két ország megosztja egymással hírszerzési értesüléseit – mondta a pakisztáni külügyi szóvivő, de nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, ez azt is jelenti-e, hogy amerikai katonák pakisztáni területen hajthatnak végre akciókat.

Iszlámábád Washington kulcsfontosságú szövetségese az al-Kaida terrorhálózat és a vallási fanatikus tálib mozgalom ellen 2001-ben indított harcban – számos radikális iszlamista vezetőt fogtak el Pakisztánban -, de a két ország viszonyát kezdettől fogva kölcsönös bizalmatlanság jellemzi.

A viszony mélypontra süllyedt azután, hogy január végén a kelet-pakisztáni Lahorban egy CIA-ügynök lelőtt két pakisztáni fiatalt, akik fegyverrel ki akarták rabolni. Az amerikait letartóztatták, és csak az áldozatok hozzátartozóinak kifizetett 2,3 millió dolláros fájdalomdíj fejében engedték el. Az ügy óriási felháborodást keltett Pakisztánban.

Iszlámábád nemrégiben kérte az Egyesült Államokat, hogy 130-ról csökkentse felére a dél-ázsiai országban állomásozó katonai kiképzőinek a számát.

A közös műveletek és a hírszerzési értesülések megosztása annak a jele, hogy a két ország igyekszik helyreállítani a bizalmat – mondta Talat Maszúd pakisztáni biztonságpolitikai elemző, nyugalmazott tábornok.