Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Helységharcra készülve

Szöveg: Nehéz Attila |  2011. december 20. 13:21

A magyar katonák olasz és szlovén egységekkel kiegészülve tagjai az Európai Unió harccsoportjának (European Union Battle Group – EU BG). Ez azt jelenti, hogy a századnyi erő itthoni szolgálatot ellátva áll készen egy esetleges gyors külföldi beavatkozásra.

1595928991
Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóaljának kijelölt állománya folyamatosan készül a 2012 nyarán kezdődő, hat hónapos szolgálatra. Katonáinknak ezt megelőzően többek között MLF (Multinational Land Force – Többnemzeti Szárazföldi Kötelék) szakaszcsere-kiképzésben kell számot adniuk felkészültségükről.

A zászlóalj egyik szakasza, Gacsal János őrnagy, kiképzési részlegvezető irányításával a napokban úgynevezett helységharc-foglalkozáson vett részt, amely gyakorlatilag egy külszolgálati felkészüléshez hasonló folyamat része. Ennek során a beépített területen vívott harc különböző elemeit (például az épületek megközelítését, elfoglalását, folyosón mozgást vagy fontos személy kiemelését) gyakorolta a mintegy harminc lövész. Az oktatók nagy tapasztalatú, több missziót megjárt tiszthelyettesek voltak – Muskóczki Imre főtörzsőrmester, Patkó Imre főtörzsőrmester és Kiss Varga Gábor főtörzsőrmester. A katonák használták a behatolás támogatásához és a helységharchoz szükséges kiegészítő eszközöket (térd- és könyökvédőt, szemüveget), illetve a támogató elemeket is, ami ebben az esetben két géppuskát jelentett.

A háromnapos felkészülés leghasznosabb, leglátványosabb része az volt, amikor paintball-felszerelésben vizsgáltak át és biztosítottak egy lakóházat – azaz szó szerint a saját bőrükön érezhették meg egy-egy elkövetett hiba következményét. Az ezt követő vaklőszeres begyakorlás pedig az épületeken belüli fokozott hanghatások, illetve az azok elleni védekezés miatt volt fontos. A mentorok a speciálisan kialakított házak tetejéről is láthatták a manővereket, s folyamatosan adták az instrukciókat, javították a végrehajtást – foglalta össze a kiképzés eseményeit Vastag Gábor százados, a 2. század parancsnoka.

1595928991