Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Helyszínelés robbantás után

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. június 20. 16:07

Nagy erejű robbantás rázta meg június 19-én Csobánkát - egy autóroncs repült a levegőbe délelőtt. Szerencsére senki sem sérült meg és elkövetőt sem kell keresni, hiszen a honvédségi gyakorlótéren, a Harctéri Helyszínelő Tanfolyam zárógyakorlatán történt a fiktív incidens. A katonák gyorsan a helyszínre érkeztek, biztosították a területet és megkezdték a bűnjelek azonosítását.

„Kifejezetten valószerű feladatot kaptak ma kiképzendő katonáink. A szituációs gyakorlat szerint nagy mennyiségű robbanószer végzett egy személygépjárművel és utasaival. Tűzszerészek biztosították a helyszínt, majd a helyszínelők vették át a terepet, hogy begyűjtsék a bűnjeleket” – foglalta össze a tanfolyam zárógyakorlatának menetrendjét Sárfi Viktor őrmester, az MH Altiszti Akadémia Nemzetközi Kiképző Alosztály kiképző altisztje.

A június 3-21. között zajló kurzuson nem ez volt az első alkalom, hogy a katonák ilyen helyzettel találkoztak. Eleinte kiképzőikkel járták körbe a fenyegetett szakaszokat és segítséggel végezték a helyszínelést, később viszont már önállóan teljesítették a kiszabott feladatokat. A tanfolyam haladtával a rendelkezésre álló időkeret is egyre szűkült, amit a túl lassú vagy átlagosnál gyorsabb, könnyedébb feladatvégrehajtás esetén tovább csökkentettek. Cél a hatékonyság és a precízség, vallják az oktatók.

20240619_C-IED_WIT_helyszineles_gyakorlat_SZK_04 copy

„Helyszínelőink a bevett eljárásrend szerint először megbeszélést folytatnak a tűzszerészekkel, majd megbizonyosodnak róla, hogy nem fenyegeti másodlagos veszélyforrás a munkájukat. A zárógyakorlatra most másfél órát kaptak, ami életszerű, hiszen misszióban a fenyegetettség függvényében tíz perc és két óra között mozoghat a rendelkezésre álló idő. A legnagyobb akadály azonban nem az időkeret, hanem az, hogy az egyes csapatokban különféle alakulatból érkező katonák működnek együtt. Nem ismerik egymást, itt kell összekovácsolódniuk.”

A három hetes esemény végére a kiképzendők már biztos kézzel azonosították a bűnjeleket, amihez elméleti ismereteket is szereztek. „Ez a kurzus a robbanótest-mentesítési alapozó tanfolyam tananyagának felelevenítésével kezdődött, majd megtanultuk a nem látható nyomok, például ujjlenyomatok begyűjtését, csomagolását és előhívását. Steril kesztyűben dolgozunk, amit minden egyes begyűjtött bűnjel után cserélünk, illetve maszkot viselünk, hogy ne szennyezük össze a nyomokat a saját DNS-mintánkkal” – fogalmazott Balog Norbert százados.

20240619_C-IED_WIT_helyszineles_gyakorlat_SZK_12 copy

Az MH Kiber- és Információs Műveleti Központ beosztott tisztje elmondta, hogy hálózatban gondolkodnak, vagyis minden bűnjelet megvizsgálnak, amiből kideríthető a robbanóanyag származási helye vagy felgöngyölíthető a beszállítói lánc, azonosítható a telepítő. „A munkafolyamat nem ér véget ezen a ponton. A labor mélyelemzés alá veti a begyűjtött bűnjeleket, amik adott esetben törvényszéki bizonyítékokká válhatnak, míg mi, helyszínelők megvizsgáljuk, hogy az adott körzetben történt-e korábban hasonló esemény, illetve jelezzük, amikor új eszközt találunk.”

A tanfolyam nem klasszikus vizsgaszituációval zárul, a résztvevők teljesítményét ugyanis az első pillanattól kezdve értékelik a kiképzők. Végül a három hetes teljesítmény alapján ítélik meg, hogy ki alkalmas a harctéri helyszínelő feladatok ellátására. Ez a katonai hivatás különös felkészültséget igényel, hiszen az elvárt szakmai tudás mellett egy helyszínelőnek mindig készenlétben kell állnia a mozgósításra. A júniusi magyar kurzus résztvevői sikerrel vették az akadályokat, a tanulás az őszi NATO tanfolyamon folytatódik.