Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hetven méter mélyre merülnek a katonabúvárok

Szöveg: Szűcs László |  2008. augusztus 13. 14:12

Megkezdték a felkészülést a Szent István csatahajó elsüllyedésének 90. évfordulója alkalmából rendezendő expedíción részt vevő magyar katonabúvárok. A több hetes kiképzés első fázisában a szentendrei laktanya úszómedencéjében igyekeztek elsajátítani a számukra még ismeretlen merülési módszer részleteit. Az augusztus 13-án megrendezett bemutató merülést a honvedelem.hu is megtekintette.

Mint megírtuk: magyar szervezésben nemzetközi expedíció indul szeptember végén az Adriai-tengerre, hogy a kilencven évvel ezelőtt, 1918-ban elsüllyedt Szent István csatahajó maradványait kutassák. A merüléssorozaton a Magyar Honvédség katonabúvárai is részt vesznek. A megtisztelő feladatot az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj búvárai kapták meg, akik augusztus 4-én kezdték meg a felkészülést a nagy mélységben végrehajtandó, úgynevezett Trimix gázos merülésre.

A felkészülés első fázisát Szentendrén az MH Központi Kiképző Bázison tartják. A feladatra készülő négy katonabúvár az itt található úszómedencében gyakorolja azokat a teendőket, amelyek a tengeren végrehajtandó merülés során tudniuk kell.

A Szent István csatahajót már eddig is több expedíció kutatta, magyar csapat is merült már az elmúlt években a roncshoz. A mostani kutatóútnak azonban az az érdekessége, hogy első alkalommal használják majd a Trimix gázt, amely, a hélium, az oxigén és a nitrogén keveréke – mondta a szentendrei uszodában tartott merülési bemutatón Zelenák József, az expedíció vezetője.

A Magyar Búvár Szakszövetség oktatói kollégiumának elnöke hozzátette: a szeptember 28-a és október 5-e között rendezendő expedíció célja, hogy vizsgálják és dokumentálják a hajó állapotát. Szeretnék a felszínre hozni a hajótest egy darabját, amin fémtechnikai vizsgálatokat végezve ki lehetne deríteni, hogy milyen állapotban van a kilencven esztendővel ezelőtt elsüllyedt csatahajó.
Mindennek azért van jelentősége, mert Zelenák József az elkövetkező években még több expedíciót szeretne szervezni a hajóhoz. Ehhez viszont ismerni kell annak állapotát.

A kutatóút részeként, az előzetes tervek szerint október 2-án, a magyar katonabúvárok emléktáblát helyeznek majd el a roncsnál – ezt a gránittáblát a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum ajánlotta fel az expedíció részére.
Mivel a Magyar Honvédség búvárai eddig csak sűrített levegővel merültek, szükségessé vált, hogy elsajátítsák a Trimex gázos merülés szabályait – árulta el a bemutatón Antal László alezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság kiemelt főtisztje. A magyar katonabúvárok szakmai elöljárója hozzátette: a merülés nehézségét az adja, hogy a hajóroncs nagyon mélyen található. Egyik vége 53, míg a másik 70 méteres mélységben fekszik. Azaz ezekre a merülésekre nagyon komolyan, fizikálisan és technikailag is fel kell készülni.

 

A tűzszerész és hadihajós zászlóalj állományából négyen, Márfi Attila őrnagyot, Varga Zsolt századost, Török László főtörzsőrmestert és Gulyás Tamás törzsőrmestert választották ki a feladatra. A nagy tapasztalattal rendelkező, első-, és másodosztályú katonabúvárok közül csak hárman merülhetnek majd, a negyedik társuk várhatóan tartalék-búvárként vesz részt az expedícióban. De, hogy ki lesz majd a szerencsés, az csak a felkészülés végén derül ki – a névsort ekkor hirdeti ki a kutatóút vezetője. A magyarok mellett egyébként az expedícióban lengyel, szlovák és cseh búvárok is részt vesznek.

A Magyar Honvédség „békaembereinek" kiképzése természetesen nem ér véget Szentendrén. Augusztus 18–22-e között Dorogon, a Palatinusz tavon már nyílt vízi körülmények között, de még kis, maximum tíz méteres mélységben gyakorolják feladataikat. Augusztus 25–28-a között – a Hegyeshalom melletti Stetni tavon – azonban már nagy mélységben, 25 méter mélyen készülnek majd az Adriai tengeri merülésre.
A kiképzés természetesen Horvátországban is folytatódik. Szeptember második hetében már tengeri körülmények között treníroznak az expedícióban részt vevő búvárok – köztük a katonabúvárok is – a feladatra. Ezt követően kezdődik maga a kutatóút.

– A magyar katonabúvárok számára eddig ismeretlen módszer volt a Trimix gázos merülés. Ez a technika nagyobb odafigyelést igényel az embertől, hiszen több palackkal kell lemerülnünk a víz alá – árulta el a honvedelem.hu érdeklődésére Márfi Attila őrnagy. A főtiszt hozzátette: hatalmas megtiszteltetés az alakulat búvárai számára, hogy részt vehetnek az expedícióban, és az ennek keretében megrendezendő kegyeleti merülésen. Emellett azonban az új merülési módszer elsajátítása azért is hasznos a magyar katonabúvárok számára, mert egy olyan technikát tanulhatnak meg, amellyel egy újabb képesség birtokába jutnak.

 

Az Oszták-Magyar Monarchia SMS Szent István csatahajóját 1918. június 10-én, az első bevetésén süllyesztette el két olasz, torpedókkal felszerelt motorcsónak. A 152 méter hosszú és 27,9 méter széles hadihajó Premuda szigetétől délnyugatra, nyolc tengeri mérföldre süllyedt el. A hadihajón szolgáló 1087 tengerész közül 85 matróz és 4 tiszt vesztette életét.

További képek:

 

 

 

 

 

Fotó: Szűcs László