Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hetvenévesen is a honvédelem ügyéért

Szöveg: MH KIKNYP | Fotó: Farkas Gábor hadnagy |  2024. október 5. 12:55

Szeptemberben betöltötte a 70. életévét, de még mindig aktívan dolgozik a honvédelem ügyéért dr. Krizbai János nyugállományú ezredes. Bizonyítja ezt az is, hogy amikor születésnapja alkalmából otthonában köszöntötte Durgó Tamás alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) parancsnoka, múltidézés helyett a Magyar Honvédség fejlesztése, a katonai pálya volt a téma.

Krizbai_János_nyugállományú_ezredes (1)

Az ünnepelt 1954. szeptember 8-án született Békésen. Kisiskolás korától érdeklődött a híradástechnika, a rádióamatőrködés iránt, mely meghatározta pályaválasztását is. A középiskolában egy pályaorientációs előadáson keltették fel érdeklődését a katonai élet iránt. A Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán 1973-ban kezdte meg tanulmányait, kiváló eredménnyel, főhadnagyi rendfokozattal végzett.

A főiskolai éveket követően 1977-ben Gyöngyösön a 20. Híradó zászlóaljnál kezdte tiszti karrierjét, ahol megismerte a parancsnoki munka szépségeit és nehézségeit. Később Karcagon, majd Jászberényben szolgált, főnöki és törzs beosztásokban. A csapatszolgálat alatt részt vett számos hazai és nemzetközi gyakorlaton, ahol egyebek mellett megtapasztalta a nála jóval idősebb, tartalékosokkal való közös munkát is. Ma is vallja, hogy meghatározó volt megélnie, hogy az eltérő felkészültséggel bíró, különböző generációkat képviselő katonák hogyan tudtak a közös célért rövid idő alatt csapatként együttműködni.

Pályája elejétől megtalálták a kihívások, fejlesztési feladatok, melyeknek saját maga képzésével is igyekezett megfelelni. 1986-tól Budapesten tanult a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián, amelynek elvégzése után tudományos kutatómunkába kezdett. Emellett tanult és oktatott. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 1994-ben szerzett szociológusi diplomát. Ugyanebben az évben védte meg kandidátusi értekezését, melynek fókuszában a Magyar Honvédség humánerőforrás-gazdálkodási kérdései, mai fogalmakkal a humánpolitika volt.

Krizbai János katonai pályája végleg a humán területre terelődött. Szolgált a Magyar Honvédség Humán Szolgálati Főnökség elemző és szociális osztályvezetőjeként, majd 1995-től csoportfőnök helyettesként. Kutatási területéhez kapcsolódóan pályázati úton nyerte el a Magyar Honvédségi Személyügyi csoportfőnöki beosztását 1996-ban, melyet csaknem négy évig töltött be.

Szakmai beosztása mellett folyamatosan részt vett elméleti, tervező tevékenységekben is, illetve a visegrádi országokkal zajló humánpolitikai együttműködésben a NATO csatlakozásra való felkészülés folyamatában. 2000-ben a Honvédelmi Minisztérium Humánpolitikai Főosztály főosztályvezető helyettese lett, és innen ment nyugdíjba ezredesként 2007-ben. Abban az évben NATO csatlakozásra felkészülés folyamatában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Doktori Iskolájában.

Katonai pályája során számos hazai és külföldi elismerést vehetett át, többek között a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjét is.

Krizbai_János_nyugállományú_ezredes (2)

A nyugállományú ezredes napjainkban is „aktívan” dolgozik a honvédelem területén. Külsős szakértőként, kutatóként segíti a Magyar Honvédség humánerőforrás-gazdálkodással kapcsolatos fejlesztési terveit. Címzetes egyetemi tanárként a mai napig tanít és doktori témavezetőként segíti a hadtudományok leendő doktorait, szakértőit.

Miután Krizbai ezredes a mai napig tevékenyen követi a haderő fejlesztésének kérdéseit, kiemelten a katonai pályát érintő változásokat, érthető, hogy a 70. születésnapja alkalmából őt meglátogató kollégákkal is főként szakmai észrevételeit és javaslatait osztotta meg a múltbeli emlékei helyett. Dr. Krizbai János, mint a Magyar Hadtudományi Társaság humánerőforrás fejlesztési szakosztály vezetője a közelmúltban több esetben segítette az MH KIKNYP tevékenységét szakmai anyagokkal, előadásokkal. A születésnapos látogatás során biztosította Durgó alezredest, hogy a parancsnokság a jövőben is számíthat a támogatására.