Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hetvenkilenc évnyi tűzszerész történelem

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Szováthy Kinga ha |  2024. szeptember 29. 10:30

„Önök olyan célt tűztek ki maguk elé, amit sokan nem vállalnának. Napi rendszerességgel járják az országot, feladataikat pedig amikor csak lehet csendben, feltűnés nélkül végzik el. A robbanóeszközöket körültekintéssel, alázattal kezelik, hiszen, ha valaki, akkor önök biztosan tudják, hogy ezek az eszközök milyen pusztításra képesek” – fogalmazott ünnepi beszédében Lengyel László ezredes, az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred parancsnoka a Honvédelmi Minisztérium díszudvarán tartott ünnepségen.

Hetvenkilenc éve, 1945. szeptember 28-án alakult meg hazánkban az első aknakutató egység, melyre minden évben a Tűzszerészek napján emlékeznek meg. Az évforduló alkalmával az alakulat parancsnoka kiemelte, a tűzszerészek azóta is azon dolgoznak, hogy a földben szunnyadó robbanótesteket hatástalanítsák, majd a biztonságos elszállítást követően megsemmisítsék, így védve meg a civil lakosságot a pusztítástól, melyet ezek az eszközök okozhatnak.

„A sikeres mentesítések is tanúsítják, hogy számtalan feltáratlan terület létezik még hazánkban, ahol szükség van a tűzszerészek szolgálatára. Az önök kiemelkedő szakmai tudása az, ami biztonságot nyújt a civil állampolgároknak, ha szunnyadó robbanótest kerül elő. És mi tudjuk azt is, hogy a nyilvánosság előtt zajló tevékenységük csupán egy kis szelete annak az átlagosan közel kétezer tűzszerészműveletnek, amelyet önök egy évben sikeresen elvégeznek” – összegezte a tűzszerészfeladatok fontosságát Lengyel ezredes.

20240927_Tuzszeresz_Nap_fb_08

Tűzszerészek napja alkalmával nemcsak a hőstettekre, hanem a második világháború során, illetve a közelmúltban hősi halált halt tűzszerészekre is emlékeznek, akik életüket áldozták azért, hogy a lakosságot megmentsék a veszélytől.

„Tisztelgünk azon katonák emléke előtt, akik az elmúlt évtizedekben hunytak el tűzszerész feladataik ellátásakor, akik a múltban önökkel együtt szolgáltak, bajtársaik, barátaik voltak, akikkel együtt töltötték szabadidejüket, ismerik családtagjaikat, közeli rokonaikat” – emlékezett a hősi halottakra Lengyel László.

20240927_Tuzszeresz_Nap_fb_05

Az ünnepi alkalomból elismeréseket adtak át, köztük a Szent Borbála-díjat, melyet Budapest I. kerületének Budavári Önkormányzata nevében Váradiné Naszály Márta polgármester adott át. A négy éve alapított díjat minden évben az a tűzszerész kapja, aki a kerületben kiemelkedő tűzszerész feladatokat végzett.

Az ünnepi megemlékezés a Logodi utcában zárult, ahol megkoszorúzták a Tűzszerész Hősök szobrát.