Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Heves harcok Damaszkuszban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 19. 15:19

Heves tűzharcot vívtak március 19-ére, hétfőre virradóra Damaszkusz egyik főbb kerületében a lázadó erők fegyveresei és a Bassár el-Aszad elnökhöz hű csapatok szemtanúk állítása szerint.

Mazze (Mezze) városrészben már korábban is voltak összetűzések, most a kerület nyugati részében gépfegyverropogást és rakétagránátok becsapódásait lehetett hallani az éjszaka folyamán. A Reuters brit hírügynökségnek szemtanúk arról számoltak be telefonon, hogy elsősorban a Hamada szupermarketnél volt heves lövöldözés, s a biztonsági erők több utcát lezártak, kikapcsolták a közvilágítást is.

A városrész több fontos objektumnak, nagykövetségnek is otthont ad, s a szíriai hatalom több képviselője is a körzetben lakik. „Ez a egyik legsúlyosabb és a damaszkuszi biztonsági központokhoz legközelebb vívott csata a lázadás (2011. március 15-i) kezdete óta" – mondta Rámi Abder-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) elnöke az AFP francia hírügynökségnek.

Murtada Rasíd, egy helyszínen tartózkodó aktivista szerint feltehetően a dezertőrökből alakult Szíriai Szabad Hadsereg egyik műveletéről van szó. Az aktivista szerint a reguláris hadsereg 18 katonája sebesült meg az órákig tartó összecsapásban.

Rasíd szerint Kabún, Damaszkusz egy másik keleti negyede közelében is lövéseket lehetett hallani, míg egy másik aktivista azt mondta, hogy tíz percen át szakadatlanul lövéseket és robbanásokat, így rakétagránátok becsapódását lehetett hallani, majd rövid szünet után a tüzérségi tűz folytatódott. Ez az elegáns üzleti negyed közel van az elnöki palotához és a híres Omajjádok teréhez, a vezérkar és a titkosszolgálatok székhelyéhez. A belügyminisztérium adatai szerint szombaton a hatóságok által „terroristáknak" tulajdonított kettős támadásban huszonheten meghaltak és mintegy százan megsebesültek Damaszkusz belvárosában.