Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Silver Saber gyakorlat – bizonyítottak a magyarok

Szöveg: Tamás Gergő főhadnagy |  2012. március 19. 14:50

Kemény munkával ünnepelte március 15-ét Koszovóban az MH KFOR Kontingens hatodik váltása. A felkészítés és a kiképzés részeként egy KFOR-szintű gyakorlaton bizonyított a közös portugál−magyar KTM-zászlóalj (KFOR Tactical Reserve Manoeuvre Battalion, KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj) a Vrelo táborban.

1595932857
A Silver Saber névre keresztelt gyakorlat célja az volt, hogy a koszovói rendőrség, az EULEX (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) és valamennyi KFOR-erő tömegkezelési eljárását bemutassák és összehangolják, amelynek során kiderül, hogy miként képesek kritikus helyzetben együttműködni a többnemzeti alegységek katonái.

A gyakorlatot a portugál−magyar közös zászlóalj törzse dolgozta ki – tudtuk meg Kreácsik Ákos százados, összekötő tiszttől. Az elképzelt szituáció szerint a területen választásellenes tüntetők csoportja jelent meg, amelyet a koszovói rendőrség megpróbált feloszlatni. A manőver végrehajtásához az EULEX segítségére is szükség volt: közös erővel választották ketté a tömeget, majd szorították ki őket a védett objektum környékéről. Ezután a tüntetők nagyobb létszámmal tértek vissza az épülethez, ezért megfékezésükre légi úton kellett a helyszínre szállítani a QRF (Quick Reaction Force, gyorsreagálású erő) -alegységet, míg a földi lépcsőben az MSU (Multinational Specialized Unit, Többnemzeti Különleges Egység) erői is a területre indultak.

1595932857
Folyamatosan szorították vissza a tüntetőket, ám azok a KFOR-erők útjába egy úttorlaszt emeltek. Ekkor vetették be a KTM-zászlóalj katonáit: a portugál−magyar zászlóalj kiszorította a tüntetőket az úttorlaszról, ezzel biztosítva a svájci tűzszerészek munkáját, akik viszont egy pokolgépet találtak az akadályon, s ezt távirányított robbantással semmisítették meg.

Az összetűzés során két békefenntartó katona is megsérült. A gyors és szakszerű ellátást követően légi szállítással vitték el a sérülteket. Erhard Drews vezérőrnagy, a KFOR parancsnoka a gyakorlatot követő értékelésében kiemelte: elégedett volt a látottakkal.

Miközben az MH KFOR Kontingens hatodik váltásának műveleti alegysége a Vrelo táborban bizonyított, addig a támogatóelem szervezésében rendezték meg a március 15-i megemlékezést. Az állománygyűlésen felelevenítették a forradalom kirobbanásának eseményeit. Az ünnepségen a koszovói magyar nagykövet képviseletében részt vett dr. Sipos István követtanácsos és Hanák Béla első titkár.

 
1595932857
 
1595932857

 Fotó: MH KFOR Kontingens hatodik váltás