Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hezbollah rakéták fenyegetik Izraelt

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. március 28. 8:52

Izraeli védelmi illetékesek szerint a Hezbollah libanoni síita terrorista szervezet iráni támogatással “drámai módon” megnövelte rakétáinak hatótávolságát és immár Izrael nagy részét fenyegeti.

A Hezbollah új, mintegy 300 kilométeres hatótávolságú iráni rakétákat szerzett be. Ez azt jelenti, hogy a síita harcosok képesek lesújtani Izrael sűrűn lakott középső területeire, de az ország déli részén fekvő Dimonát is elérhetik a rakéták, ahol Izrael nukleáris reaktora található – állították az izraeli médiában a bizalmas titkosszolgálati információkra való tekintettel névtelenül nyilatkozó tisztségviselők.

A 2006 nyarán vívott háborúban az izraeli légierőnek sikerült hatástalanítania a Hezbollah legtöbb nagy hatótávolságú rakétáját, de nem tudták megállítani a kis hatótávolságú rakétatüzet, amely megbénította Izrael északi részét és megölt 40 polgári személyt. A háború után az ENSZ békefenntartó erőket vezényelt Libanonba, hogy távol tartsa a Hezbollahot Izrael határaitól és megakadályozza, hogy a szervezet újrafegyverkezzen.

Izrael szerint a háború után a Hezbollah szíriai és iráni “gazdái" bőségesen ellátták olyan rakétákkal, amelyek képesek a zsidó állam középső területeit is elérni.

Ezen állításokkal kapcsolatban azonban egyelőre nem hoztak nyilvánosságra semmilyen bizonyítékot. A védelmi illetékesek nem szóltak arról, hogy hány új rakétát kapott a Hezbollah, és korábban csupán annyit közöltek, hogy ma a síita szervezet arzenálja talán a kétszerese a konfliktus előttinek; akkor mintegy 14 ezer rakétájuk volt.

Március elején Bam Ki Mun ENSZ-főtitkár izraeli közlésre hivatkozva arról számolt be, hogy a Hezbollah 10 ezer nagy és 20 ezer kis hatótávolságú rakétával rendelkezik Dél-Libanonban.
A Hezbollah és az ENSZ-erők eddig még nem nyilatkoztak az ügyről.