Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Híd a családok biztonságáért

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. október 3. 10:03

Több mint háromszáz családnak teszi biztonságosabbá a Lukaci folyón való átkelést az a közúti híd, amely a MH KFOR Kontingens CIMIC csoportjának közreműködésével épült a koszovói Gjakove/Dakovica-ban. Az új híd segítségével, sokkal könnyebb megközelíteni az iskolákat és a munkahelyeket, mivel rövidebbé vált a hozzájuk vezető út.

Az építők szeptember 27-én ünnepélyes keretek között adták át a városnak a Hunyadi Jánosról elnevezett közúti hidat, amely a helyi önkormányzat és a magyar erők közös finanszírozásában valósult meg. Kanyó László alezredes, a magyar misszió parancsnoka az átadó ünnepségen tartott beszédében elmondta, hogy az új híd az itt élő emberek és a magyar katonák együttműködésének a jelképe. Utóbbiak már egy éve dolgoznak elkötelezetten azért, hogy Gjakove/Dakovica lakossága egy jobb, biztonságosabb életet élhessen. A parancsnok szerint a helyi vezetés ambíciója, tenni akarása példaértékű. A híd jelenti a biztonságot, a jövőt, a haladást.

1595908213
 

A város polgármestere dr. Pal Lekaj köszönetét fejezte ki, hiszen ez nagyban hozzájárult a település infrastruktúrájának fejlődéséhez. Az ötlet, hogy a két városrészt híddal kössék össze, 2010 júniusában született meg. Annak megépítését a település polgármestere kezdeményezte a MH KFOR Kontingens CIMIC csoportjánál. A magyarok felismerték ennek fontosságát, hiszen korábban mindössze egy balesetveszélyes palló szolgált az átkelésre. A kontingens örömmel vállalt részt a híd megépítésében.

Idén júniusban a felek együttműködési megállapodást írtak alá annak érdekében, hogy minél rövidebb időn belül megépülhessen Saldik Stavileci és Rezina Veriore negyedek között, valamint a helyi kórházban Deshmoret e Lirise és Konferencia e Bunjaj között. Az átkelő tervek szerint novemberben készül el. A Hunyadi János híd építése mintegy két és fél hónapot vett igénybe helyi vállalkozók bevonásával. A Magyar Honvédség KFOR katonái számára külön megtiszteltetés, hogy az itt élő emberek döntöttek úgy, hogy a hidat egy nagy magyar történelmi személyiségről, Hunyadi Jánosról nevezik el. A híres magyar hadvezér az albán nép legnagyobb hősének, Szkander bégnek (Kasztrióta Györgynek) egyetlen szövetségese volt, bár vállalkozásaikat nem kísérte hadi szerencse.A híd kettejük szövetségére és az albán-magyar barátságra emlékeztet.

1595908213
1595908213
1595908213
 

Kép és szöveg: LM