Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hillary Clinton megköszönte a guantánamói foglyok befogadását

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 24. 11:59

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter köszönetet mondott New Yorkban azoknak az EU-tagállamoknak, köztük Magyarországnak, amelyek készséget mutattak guantánamói foglyok befogadására – közölte Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő szerdán.

Clinton az afganisztáni választások megfigyeléséhez és biztosításához nyújtott EU-segítséget is megköszönte az előző esti EU-USA találkozón, amelyen Balázs Péter is részt vett.

A magyar külügyminiszter várhatóan csütörtökön, a késő esti órákban találkozik szlovák kollégájával az ENSZ-ben, hogy a a szécsényi kormányfői találkozó közös nyilatkozatának végrehajtásáról egyeztessenek.

Az Európai Unió és az USA szerda esti külügyminiszteri szintű találkozóján Clinton beszámolt arról: a Közgyűlés margóján külön-külön kétoldalú, majd háromoldalú megbeszélést folytattak a Benjámin Netanjanu miniszterelnök által vezetett izraeli, illetve Mahmúd Abbász elnök vezette palesztin delegációval; a találkozók célja a béketárgyalás mielőbbi újraindítása volt. Az amerikai külügyminiszternek meggyőződése, hogy a mostani partnerekkel kell előrevinni a tárgyalásokat, megpróbálva áttörést elérni, s ehhez kérte az EU támogatását.

Az energiabiztonság témakörében elhangzott: Amerika eltökélt szándéka, hogy szorosan együttműködjön az EU-val. A nyugat-balkáni régió kapcsán Carl Bildt, az EU soros elnökségét ellátó Svédország külügyminisztere ismételten hangsúlyozta: új, határozott lendületet kell adni a térség országainak integrációjához.

 

Az EU-USA találkozót követő kibővített transzatlanti vacsorán – amelyen részt vett Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár is – fő hangsúlyt kapott Irán és Afganisztán ügye. A NATO és az EU közötti együttműködés kérdésében kiemelt súllyal szerepelt Afganisztán; a részvevők megállapították: a szerepvállalás hatékonyságának növeléséhez a két szervezet együttes fellépése szükséges.

Az ENSZ közgyűlési ülésszak általános vitájának szerda délelőtti megnyitóját követően – amelyen Bajnai Gordon miniszterelnök mellett Balázs Péter is részt vett – a magyar külügyminiszter találkozott Antonio Maria Costával, az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) végrehajtó igazgatójával is; a találkozón egyebek mellett szó esett az UNODC és Magyarország együttműködéséről a nyugat-balkáni és a kelet-európai régióban, valamint Afganisztánban.

Magyarország az elmúlt években aktívan támogatta az UNODC Balkán-stratégiájának kidolgozását; az együttműködés a kábítószer-megelőzési és -kezelési tevékenységre, a pénzmosás visszaszorítására, illetve a terrorizmus finanszírozásával kapcsolatos kérdésekre összpontosul.

Balázs Péter megerősítette: Magyarország feltörekvő donorállamként változatlanul elkötelezett híve az UNODC-vel folytatott együttműködésnek és földrajzi helyzetéből fakadóan, valamint a délkelet-európai országok integrációjának aktív támogatójaként kész hídfő szerepet betölteni az UNODC nyugat-balkáni tevékenységének támogatásában.

Balázs Péter ugyancsak szerdán külpolitikai alkotóműhelyek vezetőivel, köztük a Foreign Affairs külpolitikai folyóirat kiadójával, a Council on Foreign Relations intézet alelnökével, valamint a Project on Ethnic Relations nonprofit szervezet elnökével is találkozott; utóbbi szervezet jelentős szerepet vállalt az etnikai konfliktusokra nyújtandó megoldások feltérképezésében, különösen a nyugat-balkáni régióban.

A külügyminiszter szerdán Rasid Meredovval, Türkmenisztán külügyminiszterével is megbeszéléseket folytat; a találkozón kiemelt hangsúllyal szerepel az energiabiztonság kérdése.