Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hiperszonikus támadók ellen is felkészült az orosz légvédelem

Szöveg: honvedelem.hu / htka.hu |  2011. november 24. 19:19

Az orosz Védelmi Minisztérium szóvivőjének november 22-ei, keddi nyilatkozata szerint 2012 folyamán az Orosz Légierő mintegy 90 új merev- és forgószárnyas repülőeszközzel gazdagodik majd. Ezek között egyaránt megtalálhatóak lesznek új gyártású és felújított repülőgépek és helikopterek.

Vlagyimir Drik ezredes szerint előbbieket mintegy 10 Szu-34 Fullback bombázó, 10 Szu-25SzM csatarepülőgép, valamint ismeretlen számú Szu-35Sz Flanker-E 4+ generációs vadászbombázó képviseli majd a listán. A forgószárnyasok terén pedig biztosnak tűnik körülbelül 20 harci helikopter átvétele, amik között lesz Mi-28N, Ka-52 Alligator és „alaposan továbbfejlesztett" Mi-35 Hind. De ezekkel együtt érkezik 30 új Mi-17 közepes és öt Mi-26T nehéz szállító helikopter is.

Ezzel egy időben Anatolij Szergyukov védelmi miniszter kijelentette, hogy országa légvédelme képes felderíteni, követni és ha kell, lelőni bármilyen légi célt, beleértve a hiperszonikus repülőeszközöket is. A védelmi miniszter beszámolt róla, hogy 2011. december 1-jén kezdi meg működését az új, integrált légvédelmi rendszer, amiben egyesül a hagyományos légtérvédelem, a rakétavédelem, a korai rakéta-felderítés és az űrvédelem.
„Az integrált légvédelmi rendszer lehetővé teszi, hogy bármilyen sebességű és magasságú célt elpusztítsunk, beleértve a hiperszonikus repülő eszközöket is!" – mondta Szergyukov.

A védelmi miniszter felszólalása egyértelműen annak tudható be, hogy az Amerikai Egyesült Államok nyilvánosságra hozta az AHW (Fejlett Hiperszonikus Fegyver – Advanced Hypersonic Weapon) létezését, mely az Azonnali Globális Csapás (Prompt Global Strike, PGS) program keretében valósult meg. Ennek sebessége a hangsebesség legkevesebb ötszöröse, ami mellett még mindig képes a manőverezésre. Feladata, hogy precíziós csapást mérjen a Föld bármely pontján, hagyományos robbanófejjel ellátva.

1595927759

A Szu-35Sz Flanker-E főbb adatai