Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Híradó szakharcászat Csobánkán

Szöveg: Sali László okleveles mérnök százados |  2012. május 31. 14:42

Május 25-én zárult le a csobánkai gyakorlótéren a Nemzeti Közszolgálati Egyetem híradó szakcsoportjának és az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola híradócsoportjának négynapos, közös híradó szakharcászati rendszergyakorlata. A kiképzést hagyományteremtő céllal rendezték meg: ez volt az első alkalom, hogy a híradó honvédtiszt-jelöltek és a híradó honvédaltiszt-jelöltek közösen hajtottak végre komplex gyakorlatot.

1595936464
A gyakorlat megvalósulását hosszas tervező-szervező munka előzte meg, hiszen a kiképzés logisztikai hátterét a két iskola közösen biztosította; míg a híradó technikai eszközök nagy részét az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, az MH Támogató Dandár és az MH Altiszti Akadémia bocsájtotta rendelkezésre.

A szakharcászati mozzanat május 22-én hajnalban a kitelepüléssel kezdődött. A híradóintézkedésben foglaltaknak megfelelően megkezdődött a híradó-informatikai hírrendszer kiépítése. Először egy dandár főharcálláspont vezetési pont hírközpontját építették ki, majd az aktuális hadműveleti helyzetnek megfelelően két zászlóalj figyelő harcálláspont hírközpont is kitelepült.
Miután a meghatározott időben megtörtént az összeköttetés felvétele a zászlóalj-hírközpontokkal, a forgalmazás folyamatos volt éjjel-nappal.

1595936465
A felépített hírrendszerben a dandárhírközpont és a zászlóalj-hírközpontok között rádió-, vezetékes, relé- és futárösszeköttetés valósult meg. A rádióforgalmi rendszerekben analóg és digitális rádióeszközök is működtek, így nemcsak távbeszélő-üzemmód, hanem az adatátvitel is lehetővé vált a rádiócsatornákon.

A hírrendszer üzemeltetése során a tisztjelöltek és az altisztjelöltek is leendő beosztásuknak megfelelő poszton dolgoztak, így megtapasztalták, hogy milyen szakfeladatok várnak rájuk első beosztásukban, illetve mennyire komplex feladat egy hírrendszert folyamatosan és szakszerűen üzemeltetni a nap 24 órájában.

A négynapos folyamatos feladat-végrehajtás és az időjárás alaposan próbára tette az állományt, de ennek ellenére is szakszerűen és a lehető legprecízebben végezték feladataikat.

Május 24-én a végrehajtó állomány a meghívott szakmai elöljárók előtt is bizonyíthatta rátermettségét, illetve szakmai tudását.