Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hírek a MiG háza tájáról

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu / Lenta.ru |  2011. augusztus 17. 8:11

A legfrissebb hírek szerint a „MiG” konzorcium leállítja a „klasszikus” MiG-29 típusú repülőgépek gyártását Moszkvában, Nyizsnyij Novgorodban és Luhoviciban található összeszerelő gyáraiban. A gyártással azután áll le a cég, hogy teljesítette a Mianmarral szemben fennálló megrendelését, amelynek értelmében 20 darab MiG-29B/UB és SE változatot szállít le az ázsiai ország légiereje számára. Ezután a MiG gyár kapacitását kizárólag a modernizált platformok: MiG-29K/KUB/M1/M2 és MiG-35 gyártására fókuszálják.

1595923227
Információk szerint a repülőgépgyártó cég három MiG-29 vadászrepülőgépet már átadott Mianmarnak, további három átadása a közeljövőben várható. Az utolsó repülőgép átadásának határideje 2012 vége. A repülőgépek vásárlásáról szóló szerződést a mianmari légierő 2009-ben írta alá az orosz repülőgépgyártó konzorciummal. A megállapodás ellenértéke mintegy 400 millió dollár. A repülőgépeket a cég Fazotron N-109 típusú fedélzeti lokátorokkal szállítja le a megrendelőnek.

A „klasszikus" MiG-29 típusú vadászrepülőgépek gyártása 1982-ben kezdődött. A kezdetektől napjainkig közel 1700 darab vadászrepülőgép gördült ki a szerelcsarnokokból, amelyek az orosz légierő mellett 27 ország légierejében álltak, vagy állnak jelenleg is szolgálatban többek között Azerbajdzsánban, Algériában, Jemenben, Kazahsztánban és Észak-Koreában, és ne feledkezzünk meg Magyarországról sem.

Azonban végérvényesen nem zárható ki az „alap" MiG-29 gyártásának esetleges folytatása sem, mivel nem elképzelhetetlen, hogy Mongólia öt darab MiG-29B verziójú vadászrepülőgépet kíván vásárolni.

Az orosz MiG repülőgépgyártó konzorcium megrendeléseinek összege meghaladja a négymilliárd dollárt. A hírt a cégóriás vezérigazgatója, Szergej Korotkov osztotta meg újságírókkal. „A MiG konzorcium világpiacon elfoglalt helyével kapcsolatban fontos elmondani, hogy a gépek után szilárd az érdeklődés", – mondta a vezérigazgató, majd hozzátette, hogy nem zárható ki a megrendelések további növekedése.

Napjainkban a MiG cég folyamatban lévő megrendelések teljesítését végzi, többek között 2011 májusában szállítottak le öt MiG-29K/KUB típusú repülőgépet az indiai haditengerészet számára, a megrendelt tizenhatból. A szerződés ellenértéke 1,6 milliárd dollár. Ez év végéig az indiai haditengerészet további öt repülőgépet kell, hogy megkapjon. A már említett mianmari szállítás mellett, befejezés előtt áll egy újabb szerződés az orosz haditengerészettel, amely 26 MiG-29K vadászrepülőgép beszerzését tervezi.

1595923228