Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Árvák hercege – Rákóczi kiállítás Kecskeméten

Szöveg: Galambos Sándor |  2011. augusztus 17. 7:23

Nagyszabású történelmi emlékkiállítással tiszteleg a Rákóczi-szabadságharc 300. évfordulója előtt a Bács-Kiskun Megyei Múzeumi Szervezet. Az Árvák hercege című tárlat augusztus 19-én nyílik a kecskeméti Cifrapalotában. A kiállításon látható lesz többek közt II. Rákóczi Ferenc oklevele, Thököly Imre levelei és a Rákóczi villámaként is emlegetett Ocskay László kuruc brigadéros által használt nyereg is.

1595923227
Reprezentatív kiállítással emlékeznek a Rákóczi-szabadságharc és a szatmári béke 300. évfordulójára Kecskeméten. A tárlat anyagának jelentős része tavasszal a szolnoki Damjanich János Múzeumban volt látható, azt dr. Töll László alezredes, történész, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatal igazgatója nyitotta meg. A kiállítás fővédnöke dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. A kecskeméti kiállítást Bányai Gábor, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnöke ajánlja majd a történelem iránt érdeklődők figyelmébe. A megnyitón ott lesz a korszak legjelentősebb kutatója, R. Várkonyi Ágnes történész, akadémikus is.

Az Árvák hercege című tárlaton a szabadságharc történetét és az eseményekben meghatározó szerepet játszó történelmi személyiségek alakját korabeli metszetek, rajzok, festmények mutatják be, de az anyag nagy teret szentel a Rákóczi és Zrínyi család életének is. A vitrinekben néhány igazi különlegesség is várja a látogatókat: például az a Rákóczi-korabeli aranyozott, ezüstveretes, szarumarkolatú magyar szablya, amelyet 1945-ben a szovjet katonáktól szerzett vissza egy idős parasztember egy üveg pálinkáért.

A korabeli fegyverek, katonai felszerelések közt láthatóak lesznek például azok a kuruc és labanc egyenruhák, zászlók, amelyek a közelmúltban készültek a szolnoki múzeum megrendelésére. A kiállítás időtartama alatt az érdeklődők megnézhetik Bán Frigyes 1953-ban készült Rákóczi hadnagya című filmjét, a kuruc kort idéző novellákat olvashatnak, tárogatózenét hallgathatnak.

A tavaszi ’48-as kiállítás sikere nyomán ismét lesz családi nap, zenés est és tudományos előadás, de a gyerekeket már a megnyitó idején foglalkozásokkal várják.

Fotó: A szerző felvételei
(Képeink a szolnoki kiállításon készültek)