Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hírek az orosz katonai repülőgépgyártás világából

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu / Lenta.ru |  2012. január 18. 20:19

A „Szuhoj” cég megkezdte a Szu–35Sz többcélú harcászati vadászrepülőgép harmadik, sorozatban gyártott példányának repülési tesztjeit. A hírt a cég sajtószolgálata tette közzé.

A Szu–35Sz–3 a Komszomolszki Repülőgépgyártó Termelési Egyesülés (KnAAPO) Komszomolszk-na-Amure-ban található repülőteréről emelkedett a levegőbe, ahol több mint két órát töltött el. A repülőgépet Tarasz Arcebarszkij berepülőpilóta irányította.

Az első kísérleti repülés során a Szu–35Sz–3 hajtóműveit, valamint a repülőgép rendszereit ellenőrizték. Az első repülés sikeresen zajlott le. A sorozatban gyártott Szu–35Sz típusú repülőgépek jelenleg az állami kísérleti programot teljesítik, amelynek sikeres befejezése után állhatnak hadrendbe a légierő kötelékében. Korábban úgy nyilatkoztak, hogy a Szu–35Sz állami kísérletei 2012-ben befejeződnek.

Az orosz védelmi minisztérium tervei szerint 2015-ig az orosz légierő 48 darab Szu–35Sz típusú repülőgépet kell, hogy kapjon. A szerződést 2009 augusztusában szentesítették a felek. A távlati tervek szerint a szerződésben foglalt 48 darab leszállítása után a védelmi minisztérium további 48 darabra köt megállapodást.

Fehéroroszország Jak130 típusú, orosz kiképző repülőgépeket vásárol

A következő két évben a fehérorosz védelmi minisztérium Oroszországtól Jak–130 típusú kiképző repülőgépek vásárlását tervezi. Az ezzel kapcsolatos hírt a fehérorosz hadsereg parancsnoka, Ivan Dyrman vezérőrnagy jelentette be. Elmondása szerint a Jak–130 vásárlásával kapcsolatban „a labda most az orosz oldalon van". A vezérőrnagy utalt arra is, hogy a Jak–130-asok megvásárlásával Fehéroroszország csökkenteni tudja a pilóták képzésének költségeit.

Néhány, a fehérorosz légierő pilótáinak képzését végrehajtó központban Szu–27UB, MiG–29UB vadászrepülőgépeket, valamint Szu–25UB csatarepülőgépeket használnak a kiképzésre. Ezen repülőgépek üzemeltetése – üzemanyag beszerzés, a repülőgépek technikai kiszolgálása – hatalmas tehert jelent a fehérorosz védelmi kiadásokra. Korábban a fehérorosz légierő és légvédelmi erők parancsnoka, Igor Azarenko úgy nyilatkozott, hogy a szerződés aláírása esetén az új gépek a Lida-ban található kiképző központba kerülhetnek.

Fehéroroszország 2009 óta érdeklődik a Jak–130 típus megvásárlása iránt. 2011 novemberében a fehérorosz légierő parancsnokságának repülőgépvezető-szemlélője, Vlagyimir Nyicsoporcsik „ismerkedő" repülést hajtott egy Jak–130 fedélzetén.

</td>
<td><iframe height="236" frameborder="0" width="379" allowfullscreen="" src="http://www.youtube.com/embed/4GBeLzHP03U?feature=player_embedded" /></td>
</tr>
</tbody></table>
 </p>
</td>
</tr>
</tbody></table>
</p>