Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hódmezővásárhelyen gyakoroltak a jövő tiszthelyettesei

Szöveg: Dr. Láda Mónika fhdgy. |  2010. április 23. 9:49

Lövész szakos tiszthelyettes hallgatók látogattak Hódmezővásárhelyre a MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljhoz komplex harcászati gyakorlati foglalkozás végrehajtására. A jövő tiszthelyettesei két hetet töltöttek a helyőrségben. A nappali tagozatos hallgatók a védelem, a levelezősök a támadás tárgykörét dolgozták fel.

Molnár Béla őrnagy, a MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola szakképzési részleg vezetője elmondta, hogy a csapatoknál történő gyakorlatok több okból hasznosak. Egyrészt visszacsatolás az iskolának, hogy az alakulatoknak milyen elvárásaik vannak a fiatal tiszthelyettesekkel szemben, másrészt a hallgatók is megismerkednek a velük szemben támasztott követelményekkel, a helyőrséggel és az itt szolgálatot teljesítő emberekkel.

A nappali tagozatos hallgatók a védelem, a levelezősök a támadás tárgykörét dolgozták fel a sándorfalvi gyakorlótéren. Munkájukat segítette a MILES lézeres szimulációs rendszer, amellyel jól nyomon követhető a két szemben álló oldal erejének változása és pontosan érzékelhetővé válik a személyek sebezhetősége, ezáltal valóságot megközelítő helyzetet teremt. A döntnöki állomány Várpalotáról érkezett a MH Bakony Harckiképző Központból.

 

A nappali tagozaton tanuló 20 éves Somogyi Ágnes érettségi után egyből jelentkezett a tiszthelyettes képző iskolába lövész szakra. A katonai pályára újsághirdetés hívta fel a figyelmét és mivel a családjában is többen viselnek egyenruhát, nem volt kérdés számára, hogy ő is katona szeretne lenni. „Nincs könnyű dolgom a 31 fős osztályban egyedül nőnek lenni. Soha nem kivételezett velem senki, és én is mindig legjobb tudásom szerint, maximális hozzáállással teljesítettem a feladatokat. Ha kellett, kétszer annyit tanultam mint mások, de fizikailag is megterhelő a lövész szak. Szerencsére mindig aktívan sportoltam" – mondta Somogyi Ágnes hallgató. A hódmezővásárhelyi alakulatnál nagyon jól érezte magát, a város is megtetszett neki és a jövőben is itt szeretne szolgálatot vállalni.

A karcagi Bende Zsolt (21) hallgató érettségi után gépésztechnikus lett, de jobban vonzotta a katonai pálya. Az ő családjában is van honvédtiszt. Civilként másmilyennek képzelte el a honvédséget, de nagyon örül, hogy belekóstolt a katonaéletbe. A legérdekesebbnek azokat az emberi változásokat tartja, ahogy a bajtársiasság összekovácsolja az embereket. A jövőben a dandárnál Debrecenben vagy Szolnokon szeretni szolgálatot vállalni.

Mindkét hallgató elismerően és tisztelettel beszélt kiképzőikről és megköszönték a hódmezővásárhelyi alakulat katonáinak munkáját is. Mint mondták: szakértelmükkel, tanácsaikkal hozzájárultak ahhoz, hogy jó lövész tiszthelyettesekké válhassanak.