Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hogy a katonák se dohányozzanak

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. január 29. 16:42

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Honvédség Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ (MH HEK) és a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. között január 28-án. A megállapodást dr. Németh András orvos dandártábornok, az MH HEK parancsnoka, az MH egészségügyi főnöke, és Mario Gattino, a Pfizer ügyvezető igazagtója látta el kézjegyével.

A Pfizer gyógyszergyártó cég az MH HEK-nél 2008-ban elindult prevenciós programhoz adja támogatását. Az MH HEK Preventív Igazgatósága a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományának részére, egészségi és egészségügyi adatainak elemzését követően, 2008-ban egy teljeskörű, preventív szemléletű szakmai anyagot dolgozott ki „Komplex életmódváltást megcélzó prevenciós modellprogram" elnevezéssel.

A modellprogram két fő részből áll: egy szűrővizsgálati- és egy életmód alprogramból, amely magába foglalja a mentálhigiénés, a testmozgás, a dohányzás leszokást támogató, valamint egy táplálkozási tanácsadást, melyek központi célkitűzése az egészségtudatos magatartás kialakítása, az esetlegesen fennálló kockázati tényezők lehetőség szerinti kiküszöbölése. 2004 óta figyelve a tendenciákat a Magyar Honvédség hivatásos állományában a dohányzás előfordulása jóval magasabb, mint a magyar népességben, ezért az egészségfejlesztési program egyik kiemelt céljává fogalmazódott meg, hogy az életviteli és gyógyszeres terápiák együttes alkalmazásával képes legyen segíteni a leszokásban motiváltakat, és közvetve motiválni a leszokásra azokat a katonákat, akik eddig nem szándékoztak leszokni.

A prevenció során az adatok gyűjtésében, elemzésében és a program megvalósításában orvosok, egészségügyi szakdolgozók, pszichológusok, testnevelők és egészségneveléssel foglalkozó szakemberek vesznek részt.

A Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.-vel kötött együttműködési megállapodás egyrészt nagymértékben segíti a szakmai követelményeknek megfelelő, minőségi munkavégzést, mely kiterjed a szakemberek képzésére, a szükséges orvostechnikai eszközök (EKG, CO mérő, arteriográf, Holter monitor, spirométer) és számítástechnikai eszközök biztosítására egyaránt, másrészt erősíti a civil-katonai együttműködést. Mindezen túl a Pfizer betekintést nyer a speciális fizikai és pszichológiai körülmények között dolgozó katonai állomány sajátosságaiba, továbbá egy olyan átfogó, kutatási program eredményeinek birtokába jut, amelyet a civil társadalomra kivetítve is hasznosítani tud.