Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hogy ne a víz legyen az úr…

Szöveg: Szabó Béla |  2008. április 3. 9:36

Április 2-án Berettyóújfaluban, magyar – román árvízvédelmi konferenciát és bemutató gyakorlatot tartott a Hajdú-Bihar megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a romániai Bihor megyei Sürgősségi Helyzetekért Felügyelőség, valamint az MH 5. Bocskai István Lövész Dandár.

A konferencia és gyakorlat egyedülálló, egy éves fejlesztési folyamat záró aktusa volt. Az együttműködő szervezetek ugyanis európai uniós pályázaton mintegy 80 millió forintot nyertek, amelyet a katasztrófavédelemben, illetve az árvízi védekezésben alkalmazható informatikai, térinformatikai rendszer kialakítására fordítottak. A projektnek köszönhetően – többek között – létrehoztak két operatív irányító központot; az egyiket a Hajdú-Bihar megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon, a másikat pedig az MH 5. Bocskai István Lövész Dandár vezetési pontján.

Az irányító központok segítségével hatékony információs rendszert alakítottak ki a Bihar-Bihor térségben előfordulható vészhelyzetek, árvizek elhárításának segítésére.
A konferencián – melyen részt vettek a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, a Crisuri Vízügyi Igazgatóság, valamint a Polgári Védelem szakemberei is – tájékoztatók hangzottak el a Berettyó-térségének ár- és belvíz helyzetéről, a védekezés lehetőségeiről, a bemutató gyakorlaton pedig bemutatták a vendégeknek az árvízi védekezés technikai eszközeit, a védekezés módszereit.

Fotó: Rácz Tünde