Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hóhelyzet: a honvédség felkészült a segítségnyújtásra

Szöveg: Szűcs László |  2008. január 3. 14:38

A déli-, dél-nyugati országrészben 25-30 centi, máshol 5-10 centiméter vastagságú, szinte összefüggő hótakaró fedi az országot – köszönhetően az elmúlt napok havazásának. Komolyabb veszélyhelyzetet azonban eddig nem okozott a hó, s a Magyar Honvédség kijelölt erőit sem kellett eddig sehol készenlétbe helyezni. A meteorológiai előrejelzések a hét végére azonban újabb, erős havazást ígérnek…

A Magyar Honvédség felkészült az esetleges segítségnyújtásra – tudtuk meg Domján László ezredestől, az MH Műveleti Központ parancsnokhelyettesétől. Az elmúlt hetekben minden alakulatnál leellenőrizték azokat a katasztrófavédelmi csoportokat, amelyek szükség esetén bevethetők. A téli veszélyhelyzetet felszámoló munkacsoportokban elsősorban olyan vontató gépjárművek, terepjáró képességgel rendelkező, valamint a hó eltakarításra is használható technikai eszközök vannak, amelyekkel akár az elakadt, vagy bajba jutott kamionokon is lehet segíteni.

1595871541
Az elmúlt napokban lehullott hó azonban nem okozott akkora fennakadást az ország közúti közlekedésében, hogy szükség lett volna a katonák bevetésére. Vagyis az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyelőre még nem kérte a Magyar Honvédség segítségét.

– A Magyar Honvédség az országos katasztrófa-elhárítási rendszer utolsó láncszeme, a készenlétben álló katonákat csak akkor vetik be, ha a rendszer „polgári" elemei már nem tudnak megbirkózni a rendkívüli időjárásból fakadó feladatokkal – mondta el érdeklődésünkre Domján ezredes.

A honvédelmi katasztrófavédelmi rendszer vezető és egyes speciális elemei folyamatos, 24 órás készenléti szolgálatban működnek. Az úgynevezett katasztrófavédelmi operatív bizottság alapvető feladata a kirendelt munkacsoportok koordinálása. A katonák a felkérést követő első munkanapon képesek közreműködni a segítségnyújtásban.