Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Otthon, de mégis hontalanul

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. január 4. 8:35

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport ruhákat és takarókat osztott szét a Khwaja Alwan menekülttábor lakói között. Ezekkel az anyagokkal a kontingens a 450 legszegényebb és legsebezhetőbb családnak próbált segítséget nyújtani.

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport CIMIC, Mission Team és PSYOPS részlege kabátbéléseket, gyermekoverallokat, gyermek gumicsizmákat, valamint takarókat osztott szét a Khwaja Alwan menekülttábor lakói között. Ezekkel az anyagokkal a kontingens a 450 legszegényebb és legsebezhetőbb családnak próbált segítséget nyújtani, akiket a Menekültügyi Hivatal munkatársai rászorultság alapján válogattak ki.

A táborban megközelítőleg kétezer, a tálib rezsim időszakában elmenekült, majd Pakisztánból és Iránból visszatelepült afgán él. Közülük sokan veszítették el családtagjaikat, szüleiket és testvéreket. Sok segítséget kaptak már eddig is, többek között a földterületet, ahol most élnek a kormány adományozta számukra, a házaikhoz a téglát pedig a magyar segélyszervezet által támogatott téglagyárból kapták.

Az egyik idős hölgy szinte sírva panaszolta: „Hat éve élek ebben a táborban. A tálib rezsim ideje alatt elvesztettem a férjemet és az egyik lányomat, valamint az otthonomat. Jelenleg sátorban élünk, de ezek a meleg ruhák, takarók nekem és a gyermekeim számára az életet jelentik." Természetesen minden adomány jól jön, hiszen Afganisztánba is
beköszöntött a tél. Az éjszaka a hőmérséklet higanyszála jóval nulla
fok alá süllyed és napközben sem kúszik öt fok fölé.

A tábor lakóinak ebben az évszakban még nehezebb az élete. A vályogfalú házakban sokszor nincs fűtés, a gyerekeknek pedig nincs meleg ruhája és cipője.

Szívet melengető érzés volt látni, a gyerekek örömét, hogy amint megkapták meleg ruhát és gumicsizmát, azonnal magukra öltötték.